Sprogimas

Karščiavimo klinika įkurta ir Mažeikiuose

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Šiandien Mažeikiuose duris atvėrė karščiavimo klinika. Atskirame Mažeikių ligoninės priestate įrengtoje klinikoje pacientam su įtariama koronaviruso infekcija bus atliekami išsamesni tyrimai. Klinikoje išsitirti gali ne visi norintys, o tik gavę šeimos gydytojo siuntimą.

Ruošėsi ilgai

Įsteigti tokias karščiavimo klinikas privalo visos savivaldybės. Tai nėra greitas procesas, kadangi būtina apsirūpinti visa reikiama įranga bei personalu. „Ruošėmės gana ilgai, bet tai suprantama, nes reikėjo rasti žmonių, kurie aptarnautų šią kliniką. Reikėjo parūpinti ir įrangą, paruošti atitinkamai patalpas“, – Mažeikių rajono savivaldybės surengtoje tiesioginėje transliacijoje teigė VšĮ Mažeikių ligoninės direktorius Sigitas Kaktys.

Klinikoje dirbs vienas šeimos gydytojas, 2 jauni gydytojai, slaugytoja, jos padėjėja, radiologijos technologas. O taip pat – aptarnaujantis personalas: „Be medicininės pagalbos patalpas reikia ir valyti, dezinfekuoti, sekti pacientų srautą“, – sakė S. Kaktys.

Tik su siuntimu

Klinikoje tyrimai bus atliekami viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų ar temperatūros turintiems pacientams: „Nereikia galvoti, kad tik karščiuojantys gali važiuoti į šią kliniką. Kvėpavimo takų susirgimai labai įvairūs. Jei turite tokių problemų ir jos vargina pastaruoju laikotarpiu, gydymas nėra efektyvus, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, jis paruoš elektroninį siuntimą į ligoninės registratūrą, kur bus paskirtas laikas. Jums bus paskambinta ir pranešta, kokiu laiku atvykti“, – teigė ligoninės direktorius. Į kliniką rekomenduojama atvykti savo automobiliu tiksliai nurodytu laiku. Jei kyla problemų dėl automobilio: pacientas neturi teisių ar automobilio, Savivaldybė pasiruošusi padėti: „Jeigu asmuo neturi, kuo atvykti, tokiu atveju jis turi skambinti į Savivaldybę ir ši paslauga bus suteikiama“, – teigė Savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisijos pirmininkė, administracijos direktorė Laima Nagienė.

Šeimos gydytojo nukreipti į karščiavimo kliniką pacientai bus išsamiai tiriami dėl koronaviruso infekcijos: imami mėginiai ir ištirti vežami į Šiaulių laboratoriją. Atsakymai pacientui bus pranešti iš karto.

Savaitgaliais nedirbs

Karščiavimo klinika dirbs 2 pamainomis po 4 valandas – darbo dienomis. Savaitgaliais šį darbą atliks priėmimo skyrius.

Į kliniką bus priimami tik 18-60 amžiaus pacientai. Jaunesniems ar vyresniems žmonėms pajutus simptomus ligoninės direktorius ragina kreiptis į priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių arba kviestis greitąją pagalbą.

Apsaugos priemonėmis pasirūpinta

„Ligoninei padeda Savivaldybė, ji visuose žingsniuose mus lydėjo“, – dėkodamas teigė S. Kaktys. Anot jo, apsaugos priemonių ligoninė turi pakankamai: „Pradžioje iš miesto parduotuvių pirkome pirmąsias apsaugos priemones. Tarėmės su labdaros davėjais. Dabar pradedame gauti priemones iš valstybės fondų. Yra rėmėjų. Turime problemą tik dėl kombinezonų, jų nedidelis kiekis.“

Situacija rajone

Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius džiaugiasi, kad kol kas daugiau užsikrėtusiųjų nėra, lieka tie patys 5 atvejai (visi susiję, iš to pačio renginio): „3 žmonės gydosi namuose (individualiame, vienos šeimos nariai), o 2 žmonės – ligoninėje.“ „Varduvos“ kavinės (joje vyko pobūvis, kuriame užsikrėtė 5 mažeikiškiai, aut. past.) darbuotojai taip pat ištirti dėl koronaviruso. Jų testai neigiami.

Pasak L. Nagienės, apie 100 mažeikiškių saviizoliacijoje, tačiau kiekvieną dieną šis skaičius mažėja.

Gyventojai turi būti sąmoningi

Savivaldybės meras džiaugiasi didžiosios dalies gyventojų sąmoningumu ir kviečia Šv. Velykas sutikti nuotoliniu būdu: „Reikėtų pasidžiaugti didžiosios dalies gyventojų sąmoningumu. Didžioji dalis žmonių laikosi karantino reikalavimų. Sankcijos už karantino pažeidimus sugriežtintos. Šventės yra šventės, o karantinas ir saviizoliacija yra privaloma. Kviečiu Velykas sutikti nuotoliniu būdu. Šiandien kaukių, pirštinių dėvėjimas yra rekomendacija. Tačiau tai norima padaryti privaloma. Planuojama apie verslo sąlygų palengvinimą. Dabar reikia įprasti naudotis apsaugos priemonėmis, nes jeigu palengviname bendravimą, turime griežtinti apsaugos priemonių vartojimą. Jeigu saugosime save, savo artimuosius, pasekmės bus minimalios.“

Anot S. Kakčio, šalyje nebūtų tokios viruso sklaidos, jei žmonės nuo pradžių būtų buvę supratingi ir sąmoningi.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode