Sprogimas

Europos solidarumo korpuso projektai jaunimui

Vasario 28 d. Užimtumo tarnyboje Mažeikių rajono savivaldybės administracijos iniciatyva lankėsi Jaunimo tarptautinio bendravimo agentūros (JTBA) projektų koordinatorė Aistė Natkevičiūtė. Ji supažindino su Europos solidarumo korpuso programos galimybėmis vietos bendruomenei ir jaunimui. Buvo kviečiami nevyriausybinių organizacijų, dienos centrų, bendruomenių, mokyklų, darželių atstovai ir visi besidomintys savanoryste, profesine veikla bei solidarumo projektais bendruomenei.

Savanoriška veikla

„Europos solidarumo korpusas“ – tai Europos Sąjungos programa, skirta 18–30 amžiaus jaunimui. Ši programa jaunimui siūlo dalyvauti savanoriškoje veikloje, solidarumo projektuose, stažuotis arba dirbti.

Projektų koordinatorė išsamiai aptarė kiekvieną galimą veiklos sritį, akcentuodama, kad labai daug gerų ir naudingų iniciatyvų imasi jaunimas. Savanoriauti galima įvairių sričių projektuose: socialiniuose, kultūros, sporto, aplinkosaugos, žmogaus teisių ir pan., atsižvelgiant į tai, kas aktualu bendruomenei. Priklausomai, nuo pasirinkto projekto, savanorystė gali būti ilgalaikė – nuo 2 iki 12 mėnesių ir trumpalaikė – nuo 2 savaičių iki 2 mėnesių. Be to, programa padengia visas išlaidas, susijusias su projektu: kelionę, apgyvendinimą, vietinį transportą, kalbos kursus, mokymus ir sveikatos draudimą. Taip pat skiriami kišenpinigiai, dienpinigiai. Savanoriauti galima ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungos šalyse ir šalyse Partnerėse.

Solidarumo projektai

Pasak lektorės – tai jaunų žmonių inicijuota, parengta ir įgyvendinta (nacionalinė) veikla, teikianti naudą vietos bendruomenei ir trunkanti nuo 2 iki 12 mėnesių. Šiais projektais skatinamas gyventojų bendradarbiavimas, bendruomenės susitelkimas. Skatinama spręsti konkrečias vietines problemas, pvz., neįgaliųjų, senjorų atskirties mažinimas, jaunimo erdvių kūrimas, savižudybių prevencija, ankstyvas nėštumas, nusikalstamumo mažinimas, ekologijos problemos ir pan. Kalbėdama apie šios srities projektus, A. Natkevičiūtė pažymėjo, kad tai iššūkis įgyvendinantiems šiuos projektus, bet skatintina vietinė iniciatyva, reikia tik atlikti studijas ir nustatyti problemos aktualumą, bendruomenės poreikius. Solidarumo projekto paraišką gali teikti neformalios jaunimo grupės (ne mažiau kaip 5 žmonės), turinčios globojančią formalią organizaciją.

Profesinė veikla

Šios srities projektai, kaip teigė projektų koordinatorė, suteikia jaunimui galimybę dirbti arba atlikti praktiką įvairiuose sektoriuose, kuriuose vykdoma su solidarumu susijusi veikla ir kuriuose reikia motyvuoto visuomeniškų pažiūrų jaunimo. Stažuotis (trukmė – 2–6 mėn.) ir dirbti (trukmė – 3–12 mėn.) galima tik Europos Sąjungos šalyse. Priešingai, nei savanorystės projektams, čia yra mažiau finansuojama, kadangi, nuvykus į projekto vietą, su dalyviu sudaromos sutartys ir jiems mokamas atlygis. Kompensuojamos kelionės išlaidos, vienkartinė persikėlimo parama, kalbos kursai.

Projektų paraiškų galėtų būti daugiau

Lektorė pasidžiaugė, kad visų veiklų projektų dalyviams išduodami Europos solidarumo korpuso pažymėjimai. Savanoriams, stažuotojams ir įdarbintiems asmenims internetu teikiama pagalba susidūrus su kalbos barjeru, mokymai bei konsultavimas.

A. Natkevičiūtė informavo, kad nemokamas konsultacijas Lietuvoje teikia 16 JTBA konsultantų. Taip pat nurodė interneto puslapius, kuriuose galima registruotis į mokymų kursus bei pasiieškoti išsamios informacijos: www.erasmus-plius.lt; www.salto-youth.net; www.solidarumokorpusas.lt

Dalyviams pasidomėjus apie projektų paraiškų teikimo terminus, projektų koordinatorė informavo, kad paraiškos priimamos 3 kartus per metus, artimiausias paraiškų pateikimo terminas – iki balandžio 30 d. 13 val. Šiemet paraiškos bus galima teikti ir iki spalio 1 d. 13 val. Į klausimą, ar pakankamai sulaukiama paraiškų, lektorė atsakė, kad projektų paraiškų galėtų pateikti ir daugiau.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode