Sprogimas

Pradedami vykdyti keturi nauji investicijų projektai

UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ aktyviai įgyvendina ES lėšomis finansuojamus projektus, pateiktus pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 4 prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ 04.3.2.-LVPA-K-102 priemonę „Šilumos tiekimo tinklų modernizavimas ir plėtra“.

Pagal minėtą priemonę įmonei paskirtas finansavimas trims plėtros projektams: „Šilumos trasos atvedimas į Kalnėnų kvartalą, prijungiant naujus vartotojus Versmės, Šaltinėlio, Ukrinų, Kulūpio, Kurmaičių ir Vadaksties gatvėse“ (projekto Nr. 04.3.2-LVPA-K-102-05-0002), „Šilumos trasos atvedimas į V. Kudirkos, Mindaugo, Urvikių gatves sužiedinant su Urvikių gatve“ (projekto Nr. 04.3.2-LVPA-K-102-05-0003), „Reivyčių CŠT prijungimas prie Mažeikių katilinės, prijungiant naujus vartotojus Žagarėlės, S. Nėries, M. Valančiaus ir Laisvės gatvėse“ (projekto Nr. 04.3.2-LVPA-K-102-05-0004) ir vienam šilumos trasų rekonstrukcijos projektui „Šilumos tinklų rekonstrukcija nuo VŠK-3-10 iki Jautakių g. 10 ir nuo boilerinės Juodpelkio g. iki Kalnėnų g. 32“ (projekto Nr. 04.3.2-LVPA-K-102-06-0002). Projektai bus finansuojami iš Europos Sanglaudos fondo. Įgyvendinimo laikotarpis yra 24 (dvidešimt keturi) mėnesiai. Numatoma projektų finansavimo struktūra: 50 % įmonės lėšos ir 50 % Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) parama. Projektų metu bus nutiesta apie 12,95 kilometro naujų šilumos tiekimo tinklų ir prijungtas 131 naujas vartotojas. Įrengus naujas trasas, ateityje bus galimybė prijungti kitus kvartalo gyvenamuosius namus. Vykdant šiuos ekologinius projektus bus mažinamas oro užterštumas šiuose kvartaluose: Kalnėnų, Senamiesčio parko bei aplinkinių teritorijų, Reivyčių gyvenvietės ir šalia esančių kvartalų. Rekonstrukcijos projekto metu bus rekonstruota apie 800 metrų senų trasų, keičiant naujais, iš anksto izoliuotais šiuolaikiškais šilumos tiekimo tinklais.

Vykdomi projektai prisidės prie Nacionalinėje šilumos ūkio plėtros 2015–2021 metų programoje iškelto pirmojo Programos tikslo 2 uždavinio – mažinti šilumos gamybos įrenginių taršą ir užtikrinti atsinaujinančius energijos išteklius naudojančių technologijų plėtrą. Siekiant centralizuotai tiekti šilumą mažiausiomis sąnaudomis, būtina užtikrinti, kad miestuose, kuriuose didžioji centralizuoto šilumos tiekimo energijos dalis pagaminta naudojant biokurą, būtų išlaikytas ar padidintas dabartinis kuro balansas. Taip pat taršos išmetimų ribojimai, pagal ES direktyvas, taikomi didelės galios katilams. Individualių namų katilų taršos išmetimai bei naudojamas kuras nėra reguliuojami. Individualių namų savininkai, prijungti prie Mažeikių miesto centralizuoto šilumos tinklo sistemos, atsisakytų savo individualių šildymo katilų, kurių efektyvumas (priklausomai nuo kuro rūšies) lyginant su Mažeikių katilinėje esančiais įrenginiais ženkliai mažesnis. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas namų ūkis, kūrenantis mediena, per metus į aplinką išmeta apie 90 kg CO2, 2.2 kg SO2, 18.75 kg NO ir 2.45 kg kietųjų dalelių (dulkės, suodžiai, pelenai ir t. t.). Tai reiškia, kad uždaroji akcinė bendrovė „Mažeikių šilumos tinklai“, įvykdžiusi minėtus projektus, kasmet užtikrins oro taršos mažinimą, t. y. bus išmetama mažiau 11790 kg CO2, 288.2 kg SO2, 2456.25 kg NO ir 320.95 kg kietųjų dalelių.

Taip pat šiuo metu įmonė yra pateikusi paraišką Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) projekto „Saulės fotovoltinės elektrinės įrengimas Mažeikių katilinėje“ įgyvendinimo finansavimui gauti. Planuojama, kad pastatyta 140 kWp galios fotovoltinė elektrinė per metus pagamins apie 121 tūkst. kWh elektros energijos, tai reiškia, kad tokio kiekio elektros nebepirksime iš gamintojų, kurie elektros gamybai naudoja iškastinį kurą, ir tuo ženkliai prisidėsime prie oro taršos mažinimo.

MS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode