Parama dėkojame




Sprogimas

Numatomi rajono profesinių mokyklų pokyčiai

Vasario 18 d. Mažeikiuose lankėsi Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Arūnas Plikšnys. Šio vizito metu buvo aptartas daug diskusijų sukėlęs projektas – galimybė VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (DRMC) Mažeikių padalinį prijungti prie Mažeikių politechnikos mokyklos. Taip pat aptartas ir Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriaus galimos pertvarkos klausimas.

Įsiklausys į įstaigų siūlymus

Numatomus pokyčius pirmiausia svečiai aptarė Šiaulių DRMC Mažeikių padalinyje. Apžiūrėję mokymo klases, fizinės medicinos ir reabilitacijos centrą „Gelmės“, išklausyti kitų nuomonių persikėlė į Mažeikių politechnikos mokyklą. Viceministras A. Plikšnys akcentavo, kad šių pertvarkų projekto tikslas – racionaliau panaudoti lėšas, nedubliuoti programų, užtikrinti geresnę mokymų kokybę.

Mažeikių padalinio vadovė Rūta Matulaitienė džiaugiasi, kad padalinys šiuolaikiškas, einantis koja kojon su naujausiomis tendencijomis ir patikino, kad DRMC ir politechnikos mokyklos programos nesidubliuoja. Nors su paskutiniu teiginiu nesutiko politechnikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Stasė Čupkovienė.

Skirtingos vizijos

Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus teigimu, tikslinga būtų atskirti Mažeikių padalinį nuo Šiaulių DRMC, nes paslaugos teikiamos rajono gyventojams. Tokios pat pozicijos laikosi ir Mažeikių r. savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, pažymėdamas, kad dėl tolimesnės padalinio veiklos plėtros turima bendrų planų, ypač sveikatinimo programų ir paslaugų srityje. K. Bartkevičius nemato priežasčių, kodėl DRMC Mažeikių padalinys negalėtų dirbti kaip savarankiška, save išlaikanti įstaiga. Nenuvertindamas politechnikos mokyklos darbo, nes ilgą laiką jai vadovavo laikini vadovai, Seimo narys mano, kad šiai dienai mokymo centras yra lankstesnis, prisitaikantis prie verslo poreikių. Tiek verslo atstovai, tiek reabilitacijos centro lankytojai patenkinti jų darbu.

Žinoma, kitokios pozicijos laikosi Šiaulių DRMC, kurie linkęs išlaikyti Mažeikių skyrių savo sudėtyje. Pasak Šiaulių DRMC l. e. p. direktoriaus Sauliaus Ulio, būtina atsižvelgti, kad, tapus atskiru vienetu, bus ir finansiškai sudėtingiau, vien reabilitacijos centrui reikės daug investicijų. Prisiminė ir priežastis, paskatinusias atidaryti padalinį – Mažeikiuose nebuvo tokios mokymo įstaigos, kuri atstovautų darbdaviams, suaugusiems mokiniams, matė ir medicininės reabilitacijos poreikį.

S. Čupkovienė pažymėjo, kad politechnikos mokykla turi viziją – stiprus profesinio rengimo centras Mažeikiuose. Tai būtų galima pasiekti sujungus Šiaulių mokymo centro Mažeikių padalinį, Mažeikių politechnikos mokyklą ir Viekšnių skyrių.

Laukia ir daugiau pokyčių

Buvo gvildenamas ir dar vienas klausimas, kaip išlaikyti Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyrių bei Viekšnių gimnaziją. Pastarojoje, Švietimo skyriaus vedėjo Apolinaro Stonkaus teigimu, kitąmet bus suformuota tik po vieną klasę. Pasak V. Macevičiaus, remiantis gerąją Lietuvos patirtimi ir siekiant išlaikyti abi įstaigas, Viekšnių skyrius galėtų tapti atskiru centru, prijungiant jį prie Viekšnių gimnazijos.

Kaip teigė viceministras A. Plikšnys, politechnikos mokykla turi stiprinti bazę, pasiūlyti mokytis tokių naujų aukšto lygio profesijų, kad į ją ar DRMC norėtų ateiti gimnazistai mokytis profesijos.

Iki kovo 1 dienos teks atlikti namų darbus. Trys šalys: Šiaulių DRMC Mažeikių padalinys, Mažeikių politechnikos mokykla ir Savivaldybė – turės sėsti prie bendro stalo ir dėl numatomų profesinio ugdymo įstaigų tinklo pokyčių rasti bendrą sutarimą, nepažeidžiant nei vienos interesų. Tik atsižvelgusi į jų siūlymus, Ministerija priims sprendimą.

Gražina VERŠINSKIENĖ

MS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode