Sprogimas

Įgyvendintas inovatyvus Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos projektas

Gražina VERŠINSKIENĖ

Rugpjūčio 29 d. vyko projekto „Neaktyvių darbingų mamų (tėčių), auginančių vaikus, turinčius specialiuosius poreikius – savęs pažinimo kompetencijų ugdymas“ pagal Nr. 08.6.1-V-911 priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“, kurį vykdė Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacija, baigiamasis renginys. Jo metu 12 mamų gavo floristo pažymėjimą.

Baigiamieji darbai

Florisčių baigiamaisiais darbais buvo galima pasidžiaugti ne tik patalpoje, bet ir lauke. Gražiai prižiūrimame gėlyne puikavosi mamų gaminiai – vainikėliai. Projekto, kuris tęsėsi visus metus, metu kursams buvo skirti penki mėnesiai – dvi grupės po 2,5 mėn. Du kartus per savaitę po keturias valandas mokėsi floristikos pažinimo grožybių, įgijo kompetencijų. Tai įgyvendinti padėjo VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro dėstytoja Jūratė Paradnikienė. Neatsiejama šio projekto dalimi tapo šiltas ir nuoširdus bendravimas, kaip pačios dalyvės pavadino – tai buvo šeima.

Baigiamajame renginyje dalyvavo ne tik mamos su vaikais, bet ir nemažai svečių: Mažeikių miesto vietos veiklos grupės pirmininkė Dalia Grygolaitienė, administratorė Regina Narkienė, VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mažeikių padalinio vadovė Rūta Matulaitienė, dėstytoja J. Paradnikienė.

Unikali idėja

Pasak Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos pirmininkės Zofijos Valatkienės, neįgalius vaikus auginančioms mamoms norėjo pasiūlyti tai, ko nesiūlo kiti. Dažna norėtų dalyvauti, bet nėra kur palikti vaiko. Taip ir gimusi idėja, kad mokymų metu vaikus užims savanoriai. „Mamos, kurios slaugome vaikus, esame labai ilgai užsisėdėjusios namuose. Tai atbukina žmogų ir jis ne tik praranda savo kompetenciją, darbinius įgūdžius, bet ir didėja socialinė atskirtis. Žmogus tampa atskirtas nuo pasaulio“, – problemas dėstė Z. Valatkienė. Mažeikių miesto vietos veiklos grupės specialistams inovatyvi mintis patiko ir pritarė tokiai veiklai.

 

Savanorių indėlis

 

Asociacijos pirmininkė didžiuojasi asociacijos nariais savanoriais – Alvydu Petrausku ir Indre Gaubyte – kurie išklausė 16 val. psichologijos pagrindų kursą, kaip elgtis su vaikais, turinčiais negalią. Mokymus vedė Mažeikių r. pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai psichologai. „Labai gražiai savanoriai įsijungė į projektą ir, manau, tiek jie vaikus, tiek vaikai juos pamilo. Išklausę kursus jie gavo pažymėjimus. Tapo profesionaliais savanoriais ir labai puikiai susitvarkė. Ta patirtis atskleidė ir mūsų narių kitą pusę, parodė, ką jie sugeba ir gali“, teigė Z. Valatkienė. Nauja patirtimi džiaugėsi ir savanoris Alvydas: „Su neįgaliais vaikais žaidėme, sportavome, išmokome dirbti ir su negalinčiais vaikščioti. Buvo malonu bendrauti.“

 

Įteikti pažymėjimai

 

Ne vienas iš kalbėjusiųjų išreiškė viltį, kad vyks tęstiniai projektai. D. Grygolaitienė, džiaugdamasi moterų darbais, dėkojoprojekto vadovei ir koordinatorei Z. Valatkienei už tai, kad subūrė tokį kolektyvą, kuris ne tik kūrė grožį, bet vyko ir bendrystė. Bandyti ir toliau pasirinkti kvietimą dalyvauti projekte linkėjo ir R. Narkienė, kuri kartu su pirmininke Z. Valatkiene vyko į pirminius mokymus, aiškinimus. Pasidžiaugusi, kad galėjo prisidėti prie šio projekto, VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mažeikių padalinio vadovė R. Matulaitienė dalyvėms įteikė projekto baigimo simbolį – pažymėjimą, kad dalyvavo floristo mokymuose.

Išmokti mylėti save

Asociacijos pirmininkė Z. Valatkienė pažymėdama, kad šis vietos plėtros projektas Mažeikiuose visiškai inovatyvus, tikisi, kad jis sumažino neaktyvių asmenų socialinę atskirtį, padidino socialinę integraciją ir taip pagerino šių asmenų situaciją mieste.

„Jūs atiduodate visą šilumą neįgaliam vaikui, o ar mylite save, ar mokate rūpintis savimi“, – renginio pradžioje retoriškai klausė renginio moderatorė Virginija Steponavičienė, apgailestaudama, kad projekte buvo tik mamos. „Unikalus projektas – spindulys, kuris mamas išmokys, kad galima ir reikia mylėti save. Kad nudžiugintume patys save. Tai pažinimo kelionė į save. Laisvės pojūtis, kad aš galiu pati užsiimti miela veikla“, – baigiantis renginiui sakė V. Steponavičienė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode