Sprogimas

Saugesnio interneto diena

 

Vasario 8 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filiale vyko edukacinis užsiėmimas moksleiviams „Kurkime geresnį internetą kartu“.

Bibliotekininkė Rasa Vilkaitė Viekšnių gimnazijos trečiokams demonstravo skaidres, pasakojo, kokie naudojimosi internetu pliusai ir minusai. Plačiau kalbėta apie nuotraukų skelbimą internete. Mokiniams buvo aiškinama, kad būtina gerai pagalvoti, prieš įkeliant nuotrauką į internetą, kad žmogaus atvaizdas taip pat priklauso asmens duomenims. Vaikai turi suprasti privatumo išsaugojimo svarbą, suvokti, kad internete paskelbta informacija tampa vieša, ja gali pasinaudoti piktavaliai. Su mokiniais diskutuota, kokių nuotraukų nederėtų skelbti viešai, kokios grėsmės gali iškilti paskelbus asmens nuotrauką, ar įmanoma internete paskelbtą nuotrauką ištrinti, kas jas mato, ką daryti, jei su nuotraukomis pateko į bėdą. Vaikams buvo parodytas vaizdo siužetas „Nešok su vilku“.

Renginyje dalyvavo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnioji tyrėja, bendruomenės pareigūnė Audronė Jurdonaitė-Ostrauskienė. Pareigūnė mokiniams aiškino, kaip susikurti saugius slaptažodžius, kad labai svarbu atsijungti nuo socialinių tinklų, kai jais nesinaudojame, kaip atpažinti grėsmes ir jų išvengti. Ji mokė atsakingai rašyti komentarus, neįsitraukti į smurtą skatinančius žaidimus. Vaikai turi suprasti, kad, naudojantis internetu, šalia visų gerų dalykų yra daug pavojų, todėl visi turime elgtis labai atsargiai. Kuo daugiau laisvės ir galimybių – tuo didesnė atsakomybė.

Užsiėmimo pabaigoje mokiniai atliko praktinę užduotį. Kiekvienas išsitraukė iš žurnalo iškirptą nuotrauką ir turėjo prikabinti ant vienos iš virvučių „Tinka skelbti internete“, „Netinka skelbti internete“. Savo pasirinkimą mokiniai turėjo argumentuoti. Džiugu, kad vaikai informaciją įsisavino ir teisingai panaudojo praktinėje veikloje.

Rasa VILKAITĖ

Filialo bibliotekininkė

Onos Pačengienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode