Sprogimas

Seime – mažeikiškio paroda

Lapkričio 8 d. Seimo Vitražo galerijoje bus pristatyta televizijos operatoriaus, fotografo, keliautojo, ekspedicijų į tremties vietas organizatoriaus ir vadovo, bendrijos „Lemtis“ nario Gintauto Aleknos nuotraukų paroda „Ten, kur gyveno lietuviai...“

Parodą atvers Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, koncertuos Mažeikių tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“ ir pasirodys Mažeikių kultūros centro Juozo Vaičkaus „Skrajojamasis“ teatras.

G. Alekna jau daugiau kaip 28 metus savo laiką ir jėgas skiria Lietuvos tragedijai – trėmimams – ištirti ir atminti. Nuo 1989 m. dalyvavo 51-oje ekspedicijoje ir aplankė visas Rusijos sritis, į kurias buvo ištremti lietuviai. Tai apie 90 proc. visų išlikusių tremties vietų. Jis Sibire ir kitose Rusijos vietose praleido daugiau nei 900 dienų. Lėktuvais, traukiniais, automobiliais, visureigiais, laivais ir pėsčiomis nukeliavo per 400 000 km, aplankė daugiau nei 1000 tremties vietovių ir inventorizavo apie 400 kapų ir kapaviečių. Vadovavo 45 ekspedicijoms (iš jų 29 organizavo).

Visą tą laikotarpį su ekspedicijomis keliavęs G. Alekna turi sukaupęs unikalų nuotraukų ir vaizdo medžiagos archyvą, kuriame yra per 36 000 nuotraukų, apie 190 val. įvairiais formatais nufilmuotos medžiagos. Didelė dalis užfiksuotų kapų ir kaimų jau sunykę, o juostose įamžinti tremtiniai jau mirę.

„Nuotraukose užfiksuoti vaizdai byloja apie neišmatuojamą ištisų tautų skausmą, vargą ir praradimus. Ragina visa tai suvokti, atminti ir pagerbti. Be galo įdomu į tremties vietas pažvelgti iš dabarties perspektyvos, nes didelė dalis tremties gyvenviečių jau sunykusios ir apaugusios taiga. Apie buvusį gyvenimą byloja tik likusios kapinaitės, kurios taip pat greitai išnyks“, – sako parodos autorius G. Alekna.

Nuotraukos eksponuotos jau  daugelyje Lietuvos vietovių: Kretingoje, Alytuje, Kaune ir kitur, taip pat ir Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Parodai parengta 70 nuotraukų, tačiau Seimo galerija sutalpins tik apie 20.

Paroda Vitražo galerijoje bus eksponuojama iki lapkričio 30 d. Ją apžiūrėti galima penktadieniais, atvirų durų valandų metu, nuo 11 iki 15 val.

„Būdo žemaičių“ informacija

Nuotrauka iš K. Bartkevičiaus archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode