Sprogimas

Klaipėda Naujųjų išvakarėse užgesins eglę, Šiauliai siūlo laikiną draudimą palikti namus

Siekiant sumažinti žmonių būriavimąsi ir riziką plisti koronavirusui, Klaipėdos miesto savivaldybė Naujųjų metų išvakarėse žada išjungti kalėdinės eglutės apšvietimą, tuo metu Šiauliai Vyriausybei siūlo numatyti laikiną draudimą žmonėms palikti namus.

Kaip BNS antradienį sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, eglutės papuošimai bus užgesinti ketvirtadienį.

„Teatro aikštėje stovinti pagrindinė miesto eglutė, kuri šviečia kiaurą parą, ji bus išjungta apie 17 valandą, kada įsijungia įprastinis gatvių ir aikščių apšvietimas. Atgimimo aikštėje šventinis medžių, kurie yra papuošti burbulais, apšvietimas įsijungia kartu su apšvietimu. Tai ten įprastinis apšvietimas įsijungs, bet medžių iliuminacija nebus apšviesta“, – teigė jis.

Anot mero, taip pat bus išjungti šalia eglutės esantys dekoratyviniai elementai, o teritorija – aptverta.

V. Grubliauskas teigė, kad naujametinių fejerverkų Klaipėda atsisakė jau anksčiau, jų, kaip ir ankstesniais metais, centrinėje miesto dalyje negalės leisti ir gyventojai.

„Lauko prekybai leidimus turintiems verslininkams, kurie atvažiuoja į vieną konkrečią vietą su arbatos, kavos, kakavos aparatais, bus primygtinai rekomenduota Naujųjų metų išvakarėse į Teatro ar Atgimimo aikštes net nevykti“, – kalbėjo meras.

„Jei bus tokių, kurie kategoriškai norės pasinaudoti seniau įsigytais leidimais, tai bus labai griežtai stebima, kaip užtikrinami reikalavimai. Lygiai tas pats bus ir su nuolatine prekyba tų kavinių, barų, kurie veikia Teatro aikštėje, bus padidinta kontrolė, kaip yra laikomasi ribojimų“, – pridūrė jis.

V. Grubliauskas taip pat pabrėžė, kad mieste bus įvesti eismo ribojimai, todėl „privažiavimas prie Teatro aikštės bus pakankamai apribotas“.

„Dėmesį sutelksime ne tik į centrines aikštes, bet ir į prieigas prie jūros vartų – prie molo. Niekam nėra paslaptis, kad Naujųjų metų naktį ten šaudomi fejerverkai, pokši šampano butelių kamščiai. Dabar sutarta, kad bus ribojamas privažiavimas prie molo“, – sakė jis.

Mero teigimu, mieste patruliuos per 300 policijos pareigūnų ar jų rėmėjų.

Siūlo naujametinei nakčiai įvesti judėjimo ribojimus 

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas BNS teigė, kad savivaldybė dar praėjusią savaitę priėmė sprendimą atsisakyti naujametinių fejerverkų. Jis taip pat pabrėžė nemanantis, kad miesto eglės užgesinimas reikalingas.

„Nesu tikras, ar jos išjungimas ką nors pakeistų“, – sakė meras.

Jis taip pat paragino Vyriausybę visoje šalyje įvesti laikiną draudimą išeiti iš namų.

„Jei mes iš tikrųjų norime sulaikyti žmones, kad jie neitų į miestą, tai aš kreipiuosi į Vyriausybę, kad paskelbtų dviejų valandų jokio žmogaus neišėjimą į miestą, pavyzdžiui, nuo 22 ar 23 valandos iki 00.15“, – kalbėjo jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad komendanto valanda gali būti įvedama, kai šalyje paskelbiama nepaprastoji padėtis. Šį sprendimą turi priimti Seimas.

„Jeigu labai panorėtų, tai ko gero galėtų“, – sakė A. Visockas, paklaustas, ar tą Vyriausybė galėtų padaryti be Seimo sprendimo.

Meras šiauliečius ragino be reikalo neiti iš namų.

„Labai didelė tikimybė, jog vienoje ar kitoje vietoje susiburs žmonių grupė ir jūs galite susirgti. Jei jums nesvarbu, kad galite susirgti, tai eikite“, – teigė jis.

Panevėžys aptvers centrinę aikštę

Anot Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjos Eglės Morkūnės, mieste taip pat nebus rengiamas fejerverkų šou, gyventojai raginami būti namuose.

„Šiemet panevėžiečiams siūloma alternatyva – specialiai sukurtas virtualus 3D turas, kuris leidžia pasigrožėti kalėdine miesto centrine egle ir šventiškai pasipuošusia Laisvės aikšte, neišėjus iš namų“, – teigė ji.

Pasak savivaldybės atstovės, siekiant išvengti žmonių būriavimosi, Naujųjų metų išvakarėse centrinė Laisvės aikštė bus aptverta, ribojant galimybę į ją patekti ir būriuotis.

„Kontrolę dėl karantino taisyklių laikymosi Laisvės aikštėje vykdys privačios apsaugos įmonės, policijos pareigūnai bei savivaldybės administracijos Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus specialistai“, – sakė E. Morkūnė.

„Panevėžiečiai raginami nesibūriuoti ir kitose miesto viešosiose erdvėse bei daugiabučių namų kiemuose, mieste patruliuos policijos pareigūnai ir tikrins, ar gyventojai laikosi karantino reikalavimų“, – pridūrė ji.

Savivaldybės atstovės teigimu, centrinės miesto eglės išjungti neplanuojama, kadangi ji bus aptverta, tačiau pabrėžė, kad šis sprendimas gali keistis.

Kauno miesto savivaldybė pirmadienį vakare pranešė, kad ribos žmonių patekimą į Rotušės aikštę ir atsisakys čia būdavusių tradicinių fejerverkų.

„Tačiau, skatinant žmones likti namuose ir vengti lankymosi viešosiose erdvėse, miestas ketina prisidėti prie šventinės nuotaikos kūrimo šiandieninėmis sąlygomis ir pasirūpinti fejerverkais iš anksto neskelbiamose vietose arčiau gyvenamųjų mikrorajono“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Vilniaus miesto savivaldybė dar prieš Kalėdas pranešė, kad atsisako naujamečių fejerverkų ir fiziškai atitvers Kalėdų egles Katedros bei Rotušės aikštėse. Antradienį savivaldybė informavo, kad eglės Naujųjų metų naktį Katedros ar Rotušės aikštėse bus užgesintos.

Autorius Augustas Stankevičius

utena.policija.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode