Sprogimas

Tauragės rajono garbės piliečiui Marcelinui Zelbai- 85

Sausio 16-ąją dieną savo 85 metų jubiliejų minės Tauragės rajono garbės pilietis, Lietuvos rankinio legenda, Skaudvilės mokyklos mokytojas Marcelinas Zelba.

Profesorius K.Miškinis rašė: ,,Skaudvilės fenomeną žino visi Lietuvos sporto mėgėjai. Šiame mažame Lietuvos miestelyje buvo parengta daugybė įvairaus meistriškumo rankininkų, daug čempionų ir prizininkų, įvairių rinktinių narių. Visi šie laimėjimai susiję su vidurinės mokyklos kūno kultūros mokytojo ir trenerio Marcelino Zelbos vardu”.

Tauragės rajono savivaldybės meras Sigitas Mičiulis, sveikindamas M.Zelbą garbingos sukakties proga, pažymėjo, kad Marcelinas Zelba yra unikali asmenybė. „Jis sukūrė pažangią ir šiuolaikinę tarptautinio pripažinimo sulaukusią jaunųjų sportininkų visapusiško rengimo filosofijos koncepciją, kuri kaip magnetas, traukė jaunimą į stadionus ir sporto sales. Treneris savo asmeniniu pavyzdžiu parodė, kad sportiniai talentai ir žvaigždės išugdomos ne tik didmiesčiuose, bet ir mažuose miesteliuose“,- teigė rajono meras.

M.Zelba gimė  1931 m. sausio 16-ąją dieną Dvarviečių kaime, Telšių rajone. Po pradinės mokyklos M.Zelba įstojo mokytis į Telšių mokytojų seminariją, o po jos baigimo -1951 m.- pradėjo mokytis tuometiniame Kūno kultūros institute. Jį baigęs, gavo paskyrimą į Skaudvilę, kurioje gyvena nuo 1955-ųjų.

Jo dėka Skaudvilės vidurinėje mokykloje buvo atrasti įvairių rūšių talentai: dviračių sporto, futbolo, gimnastikos, krepšinio, lengvosios atletikos, slidinėjimo, stalo teniso šaudymo, tinklinio sporto šakose. Tačiau daugiausia Marcelinas Zelba pasiekė rankinio sporto srityje. 1968-1986 jis treniravo Lietuvos rankinio vaikų ir jaunučių  rinktines, 1964–1968 m buvo Lietuvos savanoriškos draugijos ,,Nemunas” moterų rankinio rinktinės treneris. 1979–1982 m treniravo Šiaulių ,,Tauro” vyrų rankinio komandą. Tuo pačiu metu Šiaulių sporto internate treniravo ir sportinės klasės rankininkus. Lietuvoje nėra kito tokio fenomenalaus ir universalaus rankinio trenerio. Net 130 Marcelino ZELBOS auklėtinių tapo Lietuvos ar tarptautinių pirmenybių ir turnyrų nugalėtojais ir prizininkais!

M.Zelba į rankinio aukštumas atvedė tokias garsias rankinio pasaulio asmenybes kaip: V.Čerkutė-Dulskienė, S.Mikašauskaitė-Astrauskienė, J.Cikaitė-Gedvilienė, J.Kaučikas, E.Miknius, S.Vasiliauskas.

Daugelis jo auklėtinių, sėkmingai baigę aukštąjį mokslą, tapo žinomais žmonėmis Lietuvoje. Profesorius Antanas Skarbalius buvo Lietuvos sporto akademijos prorektorius, o šiuo metu vadovauja Lietuvos rankinio federacijai.

Marcelinas Zelba ne kartą buvo apdovanotas už savo nuopelnus sportui.

Aukščiausi apdovanojimai:

1973 m. Lietuvos sporto komiteto ženklas „Lietuvos nusipelnęs treneris“;

1981 m. Lietuvos sporto komiteto medalis “Už nuopelnus moksleivių sportui”;

1998 m. Kūno kultūros ir sporto departamento medalis “Už nuopelnus Lietuvos sportui”;

2000 m. Lietuvos kilnaus žaidimo „Fair play“ komiteto „Garbės diplomas ir ženklas“;

2001 m. Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamento sidabro medalis „Už nuopelnus Lietuvos sportui“;

2005 m. Lietuvos Tautinio olimpinio komiteto “Olimpinės žvaigždės medalis“;

2010 m. Garbės ženklas „Už nuopelnus Tauragės apskričiai“.

Tauragės rajono taryba 2010-12-29 Marcelinui Zelbai suteikė Tauragės rajono garbės piliečio vardą.

Kęstutis Gabšys, Tauragės rajono savivaldybės mero patarėjas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode