Parama dėkojame




Išsaugokim šeimos vertybes

Visais laikais svarbiausia vertybė buvo šeima. Vos išgirdus šį žodį, kiekvienam prieš akis iškyla skirtingi paveikslai, tačiau visus užlieja šilti jausmai. Tai ne tik visuomenės ląstelė – tai mama, tėtis, brolis, sesuo. Tai ilgi pokalbiai vakarais, tradicijos, šventės, netektys, anūkai, prisiminimai. Kiekvienam ji vis kitokia, sava, tačiau kiekvienam ji pati brangiausia. Tai meilės mokykla. Italų rašytojas Bruno Ferrero rašė: „Šeima yra vienintelė tikra sąskaita banke. Jei nepamiršit kasdien jos papildyti meile, švelnumu, ištikimybe ir pasiaukojimu, tai užaugs stebuklingos palūkanos.“   
Prisiminkime  savo vaikystę. Mylinti mama, rūpestingas tėtis, vyresnis globojantis brolis, mylintys seneliai. Atrodo, idealu. Ar visur taip? O gal pavargusi mama, ligota močiutė, padauža brolis, o tėtės nuotrauka tik albume? Bet ir tai šeima. Ir čia vienas kitą myli. Tik gal kiek kitaip, savaip. Kiekviena šeima vis kitokia, vis sava. Kiekvienas ją savaip prisimename. Kalbėti apie šeimą galima daug ir labai įvairiai, tačiau norėčiau atkreipti dėmesį į santykius šeimoje. Į suaugusių vaikų ir tėvų santykius, į suaugusių vaikų tarpusavio bendravimą. Augant ir keičiantis asmens poreikiams, vyksta vertybių perkainavimas, todėl labai svarbu neišbarstyti tai, ką turime, nepasiklysti gyvenimo keliuose, nepamiršti tai, kas svarbiausia. Tai šeima. Šeimoje kiekvienas turi turėti savo vietą, turi būti gerbiamas ir svarbus. Garbaus amžiaus sulaukusi mama, pasiligojęs tėvukas ar netikėtos ligos prispaustas brolis – jie buvo, yra ir liko jūsų šeima. Jiems visada turi būti vietos jūsų širdyse, jūsų prisiminimuose, jūsų mintyse. Svarbu, kad išliktų per laiką suformuotos, išsaugotos vertybės.
Prisiminkite, kaip kažkada kartu puošėte eglutę, kaip dalinotės tėvų parneštus saldainius ar kaip dūkote pas močiutę kaime. Juk niekas nepasikeitė, jūs tiesiog užaugote. Lankykite vieni kitus. Suteikite džiaugsmo laukiančiai mamai ar tėčiui, nustebinkite brolį ar sesę savo apsilankymu. Tegul namai prisipildo anūkų juoko, šurmulio, klegesio.  Būkite vėl didelė, mylinti šeima.
Gegužės mėnuo – šeimos mėnuo. Išnaudokite šias galimybes. Suteikdami džiaugsmo laukiantiems, jūs  būsite apdovanoti tokiu pat džiaugsmu. Sugrįžkite į prisiminimus, parodykite anūkams savo nuostabius senelius, sušildykite jų rankas savo prisilietimu.
Gegužės 15-oji – Šeimos diena. Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu ji minima nuo 1994 metų. JTO iniciatyvai pritaria ir Tarptautinė Kolpingo draugija. Nepaisant greitų socialinių pokyčių, šeima – kiekvienos visuomenės stabilumo centras, todėl išsaugoti socialinius ryšius tarp šeimos narių labai svarbu.                                                                                                                            
Minint Šeimos dieną Plinkšių globos namai kviečia savo gyventojų artimuosius gegužės 20 d., šeštadienį, 12 val., atvykti į Atvirų durų popietę. Jos metu turėsite galimybę ne tik pabendrauti su savo artimaisiais, bet ir supažindinsime su čia teikiamomis socialinėmis, medicininėmis ir kitokiomis paslaugomis,  galėsite kartu dalyvauti užimtumo užsiėmimuose, pasivaišinti gyventojų iškeptu pyragu. Aplankykite savo mamą, tėtį, močiutę ar kitą jums brangų šeimos narį. Jie jūsų labai laukia.
Birutė VAIČKIENĖ
Socialinio darbo ekspertė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode