Sprogimas

Nuo rugsėjo – didesnė valstybės parama būsimiems mokytojams

rugsejoNuo naujų mokslo metų keičiasi valstybės paramos sistema pedagogikos studentams. Finansinė parama bus teikiama būsimiems reikalingiausių sričių mokytojams, numatoma galimybė stipendijas didinti nuo maždaug 300 iki 500 eurų. Paramos sistema tobulinama, atsižvelgiant į pedagogikos specialistų stygių šalyje, siekiant paskatinti didesnį stojančiųjų susidomėjimą pedagoginių studijų programomis.

Iki 2022 m. ne į prioritetines pedagogikos studijas įstoję studentai valstybės teikiamą paramą gaus kaip ir anksčiau.

„Šiuo metu valstybė jaučia pedagogikos specialistų poreikį, artimiausioje ateityje jis tik augs. Dėl to matome būtinybę nuo 2020 m. Lietuvoje veikiančią paramos būsimiems mokytojams sistemą, kai 300 eurų parama teikiama įstojus į valstybės finansuojamas vietas pedagogikos studijose, labiau susieti su prioritetais ir konkrečiomis darbo vietomis, kuriose tokių specialistų trūksta.

Tikimės, kad tai padės pritraukti daugiau studentų į šias studijas ir spręsti pedagogų trūkumo bei atsinaujinimo problemas Lietuvos mokyklose. Jos ypač pastebimos regionų švietimo įstaigose, į kurias ateina vis mažiau jaunųjų mokytojų. Todėl paskutinio kurso studentams, pasirinkusiems darbą šalies mokyklose, stipendijas didinsime iki 506 eurų“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Atsižvelgus į nacionalinius darbo rinkos rodiklius, ateinančiais mokslo metais valstybės parama bus teikiama prioritetinėse specializacijose besimokantiems studentams. Prioritetinėmis pedagogikos krypties studijų programų specializacijomis laikomos tos, kurių pedagogų šalies mokyklose itin trūksta. Tai matematika, fizika, chemija, biologija, technologijos, istorija, geografija, lietuvių kalba ir literatūra, pradinis ugdymas.

Siekiant paspartinti visuotinį įtraukųjį ugdymą šalies mokyklose, prioritetinėmis taip pat laikomos specialiosios pedagoginės pagalbos studijų programos.

Nuo naujų mokslo metų 299 eurų (6,5 BSI) dydžio stipendijos kas mėnesį bus mokamos įstojusiesiems į valstybės finansuojamas prioritetinių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas – pastarąsias galima rinktis jau studijuojant kitą dalyką, jei aukštoji mokykla tokias galimybes sudaro.

Likus vieneriems metams iki pedagogo kvalifikacijos įgijimo, valstybės finansuojamų ar nefinansuojamų prioritetinių specializacijų bakalauro pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų, pedagoginių profesinių studijų studentų stipendijos bus didinamos iki 506 eurų (11 BSI). Išmokas gaus tie, kurie turės sudarytą sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir bus įsipareigoję baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

Šiuo metu 300 eurų parama skiriama visiems studentams, studijuojantiems valstybės finansuojamose vietose pirmos pakopos pedagogikos bei pedagoginių profesinių studijose, taip pat daliai pedagoginių gretutinių studijų studentų. Vis tik dabartinė sistema, kai finansinė parama skiriama įstojusiesiems į bet kurios srities valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas, nesprendžia pedagogų trūkumo problemos šalyje.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode