Sprogimas

keliPer šaudymo incidentą Jehovos liudytojų centre Hamburge žuvo keli žmonės, o tarp žuvusiųjų, kaip įtariama, yra ir šaulys, ketvirtadienį pranešė Vokietijos policija.

Ji nepateikė žuvusiųjų skaičiaus, tačiau kelios vietos žiniasklaidos priemonės nurodė, kad per šaudymą žuvo septyni žmonės ir aštuoni buvo sunkiai sužeisti.

Pirmieji pagalbos skambučiai buvo gauti apie 21 val. 15 min. vietos (22 val. 15 min. Lietuvos) laiku po to, kai prie pastato, esančio Hamburgo šiauriniame Didžiojo Borstelio rajone, pasigirdo šūviai, sakė įvykio vietoje buvęs policijos atstovas.

Policija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad per incidentą keli žmonės buvo sunkiai sužeisti, kai kurie mirė.

„Šiuo metu neturime patikimos informacijos apie nusikaltimo motyvą“, – sakė policija ir paragino žmones nesiimti spekuliacijų.

Naudojantis perspėjimo apie nelaimes programėle buvo paskelbtas didelio pavojaus signalas, tačiau Vokietijos federalinė civilinės saugos tarnyba jį atšaukė netrukus po 3 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku.

Miesto policija anksti penktadienį tviteryje pranešė: „Policijos priemonės aplinkinėje teritorijoje palaipsniui nutraukiamos. Nusikaltimo aplinkybių tyrimas tęsiamas.“

Hamburgo policija teigė mananti, kad buvo tik vienas šaulys.

„Žiaurus smurto aktas“

Hamburgo saugumo pareigūnai sakė, kad vėliau penktadienįbus surengta spaudos konferencija, kurioje bus aptartos detalės.

Tuo metu uostamiesčio meras Peteris Tschentscheris (Pėteris Čenčeris) išreiškė šoką dėl tragedijos.

Jis pareiškė užuojautą aukų šeimoms ir teigė, kad pagalbos tarnybos deda visas pastangas, kad išsiaiškintų situaciją.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) penktadienį pareiškė, kad mintimis yra su Jehovos liudytojų centre Hamburge įvykusio šaudymo aukomis.

„Keli Jehovos bendruomenės nariai praėjusią naktį tapo žiauraus smurto akto aukomis, – tviteryje parašė O. Scholzas. – Savo mintimis esu su jais ir jų artimaisiais.“

Jehovos liudytojų bendruomenė Vokietijoje penktadienį išreiškė gilų liūdesį dėl šaudymo Hamburge, per kurį, pasak jos, buvo taikytasi į jos narius.

„Religinė bendruomenė giliai nuliūdusi dėl siaubingo išpuolio prieš jos narius Karalystės salėje Hamburge po religinių apeigų“, – sakoma Jehovos liudytojų Vokietijoje asociacijos pareiškime.

„Per ketvirtadienio incidentą žuvo keli žmonės, o kiti buvo sunkiai sužeisti“, – priduriama jame.

JAV gyvenantis Jehovos liudytojų atstovas spaudai Davidas Semonianas (Deividas Semonianas) ankstyvą penktadienį elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime naujienų agentūrai AP teigė, kad nariai „visame pasaulyje liūdi dėl šio traumuojančio įvykio aukų“.

„Vietos bendruomenės vyresnieji teikia pastoracinę pagalbą nukentėjusiems nuo įvykio, – rašė jis. – Suprantame, kad valdžios institucijos vis dar tiria šio nusikaltimo detales. Vertiname drąsią policijos ir gelbėjimo tarnybų suteiktą pagalbą.“

Šaulys galimai yra tarp žuvusiųjų

Šaudymo vieta buvo Jehovos liudytojų Karalystės salė – modernus trijų aukštų pastatas šalia automobilių remonto dirbtuvių.

Policijos atstovas spaudai Holgeris Vehrenas (Holgeris Fėrenas) sakė, kad atvykę pareigūnai, radę žmones su šautinėmis žaizdomis pirmame aukšte, išgirdo šūvį iš viršutinio aukšto ir viršuje rado mirtinai sužeistą asmenį, kuris galėjo būti šaulys. Jis sakė, kad policijai nereikėjo panaudoti šaunamųjų ginklų.

H. Vehrenas sakė, kad nėra jokių požymių, jog šaulys slapstosi, ir kad tikėtina, jog jis yra tarp žuvusiųjų.

Visą naktį po pastatą tebevaikščiojo ir toliau dirbo kriminalistai baltais apsauginiais kostiumais.

Netoliese gyvenanti studentė Laura Bauch pasakojo, kad „buvo maždaug keturi šaudymo periodai“, pranešė Vokietijos naujienų agentūra „dpa“.

„Per juos visada buvo keli šūviai, maždaug kas 20 sekundžių–minutę“, – sakė ji.

Ji pasakojo, kad pažvelgusi pro langą pamatė žmogų, bėgantį iš pirmojo į antrąjį Jehovos liudytojų salės aukštą.

Gregoras Miesbachas (Gregoras Mysbachas), gyvenantis netoli to pastato, išgirdo šūvius ir nufilmavo pro langą į pastatą įeinančią figūrą. Vėliau iš vidaus pasigirdo šūviai. Tuomet figūra išeina iš salės į kiemelį, o po to viduje paleidžia daugiau šūvių.

Vokietijos televizijos naujienų agentūrai „NonstopNews“ G. Miesbachas sakė, kad girdėjo mažiausiai 25 šūvius. Atvykus policijai, maždaug po penkių minučių pasigirdo paskutinis šūvis, sakė jis.

Jo vaizdo įraše, kurį internete paskelbė laikraštis „Bild“, matyti, kaip asmuo pro pirmojo aukšto langą paleidžia kelis šūvius į pastatą, o po to patalpoje užgęsta šviesa.

Jehovos liudytojai priklauso tarptautinei bažnyčiai, kuri buvo įkurta Jungtinėse Valstijose XIX amžiuje, o jos būstinė yra Vorike, Niujorko valstijoje. Teigiama, kad visame pasaulyje jai priklauso apie 8,7 mln. žmonių, iš jų Vokietijoje – apie 170 000.

Bažnyčios nariai nedalyvauja politiniame ir visuomeniniame gyvenime, be kita ko, neleidžia, kad jiems būtų perpilta kraujo. Jie aktyviai skelbia savo tikėjimą vaikščiodami po namus ir gatvėse.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode