Sprogimas

Šių laikų rykštė – žalingas aplinkos triukšmas: kaip jo išvengti?

Šiandien žmonių gyvenimo ritmas tampa vis greitesnis, o kartu ir triukšmingesnis. Gyvenant mieste, triukšmas gali tapti išties rimta problema ir gerokai pabloginti gyvenimo kokybę bei turėti neigiamų padarinių sveikatai. Kada aplinkos garsai jau tampa kenksminga triukšmo tarša ir kaip jos išvengti?

Triukšmo tarša – rimta šių dienų problema

Su įvairiais aplinkos garsais žmogus susiduria nuolat, tačiau ne visi mus supantys garsai yra triukšmas. Natūralūs gamtos atgarsiai – čiulbantys paukščiai, lietaus šniokštimas ar jūros ošimas, kaip žinia, gali veikti raminančiai ir padėti atsipalaiduoti. Deja, šiandien miestuose dominuoja kitokie garsai – sukelti transporto, statybų aikštelių, įvairių įrengimų ir dar daugelio kitų šaltinių. Didesniame mieste nuolat girdimo garso lygis nesunkiai gali perkopti 80 dB ribą. Nuolatos patiriamas tokio lygio garsas jau gali turėti neigiamos įtakos žmogaus psichinei ir fizinei sveikatai.

Pavyzdžiui, policijos ar greitosios pagalbos automobilio sirena sukelia maždaug 120 dB garsą. Toks garso lygis žalingu tampa vos po 7 sekundžių. Sportinio automobilio sukeliamas 135 dB garsas pakenkti gali ir per 1 sekundę. Panašūs mietuose neišvengiami garsai ir lemia triukšmo taršą.

Net jei gyvenate ramesnėje vietoje, vis tiek galite susidurti su triukšmu – jį gali sukelti garsiai muzikos klausantys kaimynai, buitiniai prietaisai ar vaiko verkimas. Pavyzdžiui, užtenka 4 minučių garsaus vaiko verkimo, kad toks triukšmas imtų daryti neigiamą poveikį sveikatai.

Neigiama triukšmo įtaka gali pasireikšti labai įvairiai. Ilgą laiką girdimas triukšmas sukelia stresą, nerimą ir nuovargį. Visa tai gali prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų. Nuolat susiduriantys su dideliais triukšmo lygiais taip pat neretai skundžiasi dėmesio sutrikimais, nemiga. Be to, tai turi didelės įtakos ir žmogaus emocinei sveikatai. Nustatyta, kad reguliariai girdimas didesnis nei 80 dB triukšmas gali lemti susierzinimą, pyktį ir iššaukti agresiją.

Sumažinti triukšmą padeda technologijos

Kovoti su triukšmo tarša gali padėti šiuolaikinės technologijos – pavyzdžiui, ausinės su aplinkos triukšmo slopinimo funkcija. Jos gali itin praversti keliaujant mieste, viešuoju transportu ar dirbant triukšmingoje aplinkoje.

„Aplinkos triukšmo slopinimo technologija yra aprūpintos „Samsung Galaxy Buds Pro“ ausinės. Jos leidžia aplinkos foninius garsus sumažinti iki 99 proc. arba iki tokio lygio, kokio pageidauja naudotojas. Tokia funkcija itin praverčia, kai reikia susikaupti arba paprasčiausiai norima pailsėti nuo aplinkos garsų. Be abejo, būna ir tokių situacijų, kai reikia gerai girdėti būtent aplinkos garsus. Tokiu atveju praverčia šių ausinių „Ambient Sound“ funkcija, leidžianti aplinkos garsus padidinti iki 20 dB“, – pasakoja „Samsung“ produktų ekspertė Brigita Barkauskienė.

Galiausiai, kovoti su triukšmu gali padėti ir... triukšmas. Toks triukšmas yra vadinamas baltuoju – jis padeda užmaskuoti kitus nepageidaujamus garsus, sklindančius iš gatvės ar kaimynų. Paprastai tariant, baltasis triukšmas yra tolygus foninis ūžesys ar gaudesys. Jo ypatybė yra ta, kad žemi, vidutiniai ir aukšti dažniai tokio triukšmo sraute yra vienodo intensyvumo, o pats garsas yra tolygus ir vienodas. Tokį kitus garsus maskuojantį triukšmą gali generuoti specialiai tam skirti prietaisai arba paprasčiausiai ausinėse grojamas balto triukšmo įrašas.

Rūpintis triukšmo taršos mažinimu yra išties svarbu, nes tai turi įtakos psichinei, emocinei ir fizinei žmogaus sveikatai. Kasdienybei suteikus daugiau malonių garsų, širdžiai mielos muzikos arba visų taip trokštamos tylos, galima gerokai pagerinti gyvenimo kokybę.

Publikum nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode