Parama dėkojame




Sprogimas

Po prezidentės veto Seimo valdantieji svarsto grįžti prie pirminio BK varianto

Po prezidentės veto Seimo valdantieji svarsto grįžti prie pirminio Baudžiamojo kodekso pataisų varianto, kuris numatytų atsakomybę už neviešų teismo posėdžių medžiagos paskelbimą tik tuo atveju, jei ta medžiaga susijusi su nepilnamečiu asmeniu.

Tokią poziciją politikai išsakė, kai Dalia Grybauskaitė vetavo pataisas, kurios kriminalizuotų bet kokių neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą ir viešą paskelbimą.

Viena iš įstatymo iniciatorių Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sakė, kad vetuotas pataisas reikia tobulinti.

„Gali būti grįžta prie pirminio varianto, kad atsakomybę numatytume tik paviešinus informaciją iš posėdžių, kur nagrinėjami nepilnamečių klausimai“, - BNS sakė I.Šiaulienė.

Pagal jos siūlymą, pateiktą 2013 metais, bausmės būtų numatytos už teismo bylos medžiagos ar jos dalies, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Nuostatos dėl nepilnamečių buvo išbrauktos Vyriausybės siūlymu. Ministrų kabinetas 2014 metų liepą pareiškė, kad baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys taip pat teigė, jog tobulinant vetuotas pataisas gali būti numatyta baudžiamoji atsakomybė už duomenų paskelbimą iš tų neviešų posėdžių, kur nagrinėjami su nepilnamečiais susiję klausimai.

„Iš vienos pusės reikėtų padaryti tam tikrą tvarką, iš kitos pusės nereikia perlenkti lazdos“, - BNS sakė K.Daukšys.

Jis teigė, jog frakcija už vetuotas Baudžiamojo kodekso pataisas Seime balsavo automatiškai, nes svarstant jas buvo atsižvelgta į Vyriausybės išvadą.

„Tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis teigė, kad frakcija balsuos prieš prezidentės veto.

Aš taip manau, kad mes balsuosime už tai, kad prezidentės veto būtų atmestas“, - BNS sakė P.Gražulis

Opozicija veto palaikys

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius žada raginti frakcijos kolegas balsuoti už tai, kad pataisos būtų laikomos nepriimtomis.

Parlamentaras teigė, kad daugiausiai nerimo jam kelia priimti įstatymo formuluotė, jog už posėdžių turinio atskleidimą atsakytų ne tik žurnalistui pateikęs informaciją asmuo, bet ir pats žurnalistas.

Įstatymo kritikai sako, kad atsakomybę žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms suponuoja nuostata, numatanti bausmes ne tik už duomenų atskleidimą, bet ir viešą paskelbimą, bei įtvirtinta atsakomybė juridiniam asmeniui. Teismai yra išaiškinę, kad draudimas ikiteisminio tyrimo metu atskleisti duomenis žurnalistams negali būti taikomas.

„Su tokia Baudžiamojo kodekso straipsnio formuluote atsirastų tam tikras precedentas. Tada ir visuose kituose analogiškuose reikaluose reikėtų svarstyti žiniasklaidos atsakomybę, ne tik tų žmonių, kurie padarė pažeidimą žurnalistams perduodami informaciją“, - BNS sakė A.Kubilius.

Paklaustas, ar frakcija pripažįsta klydusi, kada kai kurie jos nariai balsavo už tas pataisas, parlamentaras sakė: „Aš čia galiu laisviau jaustis ir tą dieną kaip tik buvau komandiruotėje“.

„Būna visko, pasitaiko ir suklysti, bet aš čia nematau nieko blogo, kad prezidentė ištaiso klaidas“, - teigė jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Steponavičius sakė, kad frakcija palaiko siūlymus apsaugoti asmenų privatų gyvenimą, tačiau žada pritarti prezidentės veto dėl numatytos atsakomybės neproporcingumo.

„Pripažįstame, mums kilo abejonių dėl baudžiamųjų sankcijų taikymo ir todėl mes būtume linkę atliepti prezidentės pozicijai“, - kalbėjo G.Steponavičius.

Pagal Seimo priimtas ir prezidentės vetuotas pataisas, už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Prezidentė pataisas vetavo po to, kai į ją kreipėsi kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių ir žurnalistų. Jie teigė, kad tokios pataisos gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

Vilnius, balandžio 26 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode