Sprogimas

Verslas siūlo Lietuvoje įvesti patikimo mokesčių mokėtojo statusą

patikimVerslas, kurio atstovai padarė nepiktybinių klaidų mokėdami mokesčius, neturėtų būti baudžiamas – jam turėtų būti  suteikiama galimybė pasitaisyti. Taip pat verslo atstovai mano, kad sąžiningai ir laiku mokantys mokesčius bei teikiantys ataskaitas verslininkai galėtų gauti patikimo mokesčio mokėtojo statusą – tai būtų teigiama informacija verslo partneriams. Tai parodė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atlikta socialinių ir ekonominių partnerių apklausa.   

Apklausą ministerija atliko siekdama atliepti verslo atstovų poreikius ir rengdama nuomonę dėl Vyriausybės numatytų šešėlinės ekonomikos mastą mažinančių priemonių.    

„Apklausa parodė, kad verslas yra už patikimų mokesčių mokėtojų, vadinamąjį „baltąjį“ sąrašą ir siūlo kriterijus jam įvesti. Šis sąrašas galėtų būti naudojamas skatinant verslo tarpusavio informuotumą, gerinant reputaciją, švietimą mokesčių srityje ir diegiant aukštesnės mokesčių moralės standartus“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.  

Pasak viceministrės, Ekonomikos ir inovacijų ministerija palaikytų siūlymą dėl patikimo mokesčių mokėtojo statuso suteikimo, bet tam įgyvendinti reikėtų Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos sprendimų.  

Apibendrinus Lietuvos prekybos, pramonės ir paslaugų asociacijų, Lietuvos verslo konfederacijos, Investuotojų forumo, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos, Lietuvos bankų asociacijos, „Infobalt“ ir Lietuvos laisvųjų ekonominių zonų asociacijos narių atsakymus matyti, kad absoliuti dauguma apklaustųjų pritaria patikimo mokesčių mokėtojo statuso taikymui.  

Daugiau kaip pusė jų (53 proc.) traktuoja šį patikimo mokesčio mokėtojo statusą kaip pozityvią informaciją savo verslo partneriams ir tik 11 proc. nepritaria tokios priemonės naudojimui.  

63 proc. respondentų mano, kad kaip teigiami kriterijai, kurie apibūdintų patikimus mokesčių mokėtojus, galėtų būti nustatytas finansinių ataskaitų VĮ „Registrų centras“ teikimas laiku, kokybiškas jų parengimas atliekant privalomą auditą ar konsolidaciją ir kitos priemonės.  

Net 90 proc. respondentų pritaria, kad į nepatikimų mokesčių mokėtojų – vadinamąjį „juodąjį“ – sąrašą juridinis ar fizinis asmuo patektų tik už reikšmingus pakartotinai padarytus administracinius nusižengimus.    

Apklaustųjų vertinimu, reikšmingi administraciniai nusižengimai yra mokesčių nuslėpimas arba sumažinimas, piktybiškas duomenų neteikimas Valstybinei mokesčių inspekcijai, sąmoningos mokesčių mokėjimo ir apskaičiavimo klaidos, pakartotinis vengimas mokėti mokesčius, PVM grobstymas, sukčiavimas ir kita.    

Šiuo metu mokesčių mokėtojai į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą gali būti įtraukiami 1–3 metams, o net 8 iš 10 apklaustųjų mano, kad mokesčių mokėtojams turėtų būti suteikiama galimybė anksčiau laiko būti išbrauktiems iš šio sąrašo.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode