Sprogimas

Migrantų krizė pradėta valdyti per vėlai ir nėra suvaldyta – prezidento patarėja

pradetaNeteisėtų migrantų krizė pradėta valdyti per vėlai ir kol kas nėra suvaldyta, sako prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

„Tikrai keista buvo girdėti, kad Prezidentūra lyg nori šlovę nuo Vyriausybės nuimti ar kažkaip tos šlovės spinduliuose šildytis ir panašiai. Apie kokią šlovę kalbame, kai krizė neišspręsta?“ – LRT radijui ketvirtadienį sakė patarėja.

„Esminis dalykas tai, kad šiuo momentu mums pavyko tą krizę suvaldyti ir tas yra gerai. Tai, kad per vėlai pradėta tai daryti – tai akivaizdu, ir to įrodymas yra keturi tūkstančiai nelegalių migrantų, kurie yra šiuo metu Lietuvoje“, – pridūrė ji.

 A. Skaisgirytė komentavo premjerės Ingridos Šimonytės ir vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės reakcijas į šią savaitę patarėjos išsakytus teiginius, kad ryžtingų migrantų krizės sprendimų imtasi tik po prezidento aiškaus pokalbio su Vyriausybės atstovais ir po sušaukto Valstybės gynimo tarybos posėdžio.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė feisbuke rašė bandanti prisiminti tą „aiškų pokalbį“: „Gal be reikalo tikiuosi, kad kiti politikai, o ypač jų vardu kalbantieji, irgi vertina savo nuopelnus su tinkamu saiku. Bet norėčiau vis dar tikėtis.“

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pareiškė, kad suvaldytos krizės šlovėje nori pasišildyti ir kitos institucijos, ir teigė, kad Prezidentūra nesiūlė ryžtingų priemonių.

Šias reakcijas A. Skaisgirytė ketvirtadienį pavadino labai jautriomis ir teigė išsakiusi darbinę kritiką bei vylėsi, kad „ateityje galėtume labiau vieni kitų klausyti ir kartu bendrai pabaigti įveikti šitą krizę“.

 „O kad prezidentas ragino Vyriausybę ir konkrečiai Vidaus reikalų ministeriją aktyviau spęsti tą krizę nuo pat pradžios, berods, birželio pradžioje pirmą kartą susitiko šiuo klausimu su A. Bilotaite, dar birželio 4 dieną, tai tikrai taip“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Anot jos, vėliau įvyko du Valstybės gynimo tarybos posėdžiai, kuriose svarstytas nelegalios migracijos klausimas.

„Viena – birželio, kita – liepos mėnesį ir tik rugpjūčio pradžioje gimė operacijos vadovės sprendimas dėl to, kad neįleistų migrantų į Lietuvos teritoriją. Tai du mėnesiai buvo gana chaotiško tvarkymosi, vėliau susitvarkė. Ir tai, kad susitvarkė, yra labai gerai, mes jau bent galėjome lengviau atsipūsti nuo rugpjūčio mėnesio“, – ketvirtadienį svarstė šalies vadovo patarėja.

Klausiama, ar pati Prezidentūra padarė viską ir laiku siekiant valdyti krizę, ji pažymėjo, kad prezidentas Gitanas Nausėda dar gegužės mėnesį kėlė nelegalios migracijos į Lietuvą klausimą ES vadovams.

„(...) jau tada buvo aišku, kad susiduriame su reiškiniu, kuris turi rūpėti visai ES“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Ir tai, kas nuo jo priklauso tarptautinėje plotmėje, jau tada jis darė. O viduje, taip, tam kad pradėtum valdyti krizę, nebūtina laukti Valstybės gynimo tarybos. Ją galima pagal kompetenciją institucijoms tiesiog pradėti ir valdyti“, – aiškino patarėja.

„Kai jau prezidentas matė, kad, deja, nevyksta reikalai, tai ir sušaukė tada Valstybės gynimo tarybą, kaip instrumentą duoti postūmį tolesniems veiksmams. Tas pasiteisino, nes reikalai pradėjo judėti“, – pridūrė ji.

Ji taip pat pabrėžė prezidento nuostatą, kad visoms institucijoms – ir Vyriausybei, ir tarnyboms, ir Prezidentūrai – būtina sutelktai imtis krizės valdymo.

„Tai kalbėti apie kokią nors konkurenciją, čia ne apie tai kalba, kalba apie tai, kad dirbkime kartu Lietuvos labui“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Nuo rugpjūčio pradžios Lietuvos pasieniečiams nurodyta Baltarusijos pasienyje apgręžti neteisėtus migrantus ir nukreipti juos į pasienio punktus ar diplomatines atstovybes.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode