Parama dėkojame




Vienas iš dešimties europiečių yra įsigijęs klastočių – tyrimas

klastociuVienas iš dešimties europiečių pats to nežinodamas yra įsigijęs padirbtų gaminių, daugiausia pagamintų Azijoje, parodė antradienį paskelbti ES intelektinės nuosavybės tarnybos (EUIPO) tyrimo rezultatai.

Daugelis vartotojų stengiasi atskirti autentiškus gaminius nuo padirbinių, sakoma Ispanijos pakrantės mieste Alikantėje įsikūrusios EUIPO tyrime.

Padirbti gaminiai sudaro 6,8 proc. Europos Sąjungos importo ir jų vertė siekia 121 mlrd. eurų, rodo EUIPO bei Paryžiuje įsikūrusios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys.

Klastotės aptinkamos visuose sektoriuose, pradedant drabužiais ir baigiant elektronika, žaislais ir vynu, o 9 proc. ES gyventojų „pripažino, kad buvo apgauti įsigyjant pirkinius“.

Visgi procentinė padirbinių dalis įvairiose šalyse labai skiriasi: 12 proc. – Ispanijoje, 9 proc. – Prancūzijoje, 19 proc. – Bulgarijoje ir 2 proc. – Šveicarijoje.

Eurostato duomenys rodo, kad tokioje situacijoje, kai dėl pandemijos elektroninė prekyba suklestėjo visame pasaulyje, o praėjusiais metais net 70 proc. europiečių rinkosi apsipirkti internetu, „galimybė identifikuoti padirbtus gaminius yra problematiška“, sakoma tyrime.

EUIPO teigimu, 33 proc. ES gyventojų „turėjo abejonių dėl įsigytų produktų autentiškumo“.

EUIPO vadovas Christianas Archambeau (Kristianas Arkambo) taip pat pažymėjo „padirbtų vaistų ir sveikatos priežiūros produktų skaičiaus augimą, kuris gali turėti neigiamą poveikį žmonių sveikatai ir saugumui“.

Remiantis kitu šių metų pradžioje paskelbtu EUIPO tyrimu, pagrindinės padirbtų vaistų kilmės šalys yra Kinija ir Indija, o Jungtiniai Arabų Emyratai, Honkongas ir Singapūras tarnauja kaip tokių produktų „tranzito centrai“.

Tokie patys įvairiausi produktai – pradedant skausmą malšinančiais vaistais, baigiant antibiotikais ir net veido kaukėmis, – daugiausia skirti Afrikai, JAV ir Europai, taip pat Albanijai, Ukrainai ir Marokui.

Jie daugiausia gabenami laivais, o „80 proc. visame pasaulyje konfiskuotų konteinerių“ buvo produktai, pagaminti Kinijoje ir Honkonge, sakoma EUIPO tyrime.

Agentūra taip pat atkreipė dėmesį į „pelningą“ televizijos turinio, prie kurio galima prisijungti, piratavimą, kurio metinė vertė ES skaičiavimais yra daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode