Sprogimas

Artimiausiu metu didesnės elektronikos atliekų tvarkymo kainos

Pasikeitus situacijai atliekų tvarkymo rinkoje, specialistai šiemet prognozuoja elektronikos, buitinės technikos atliekų tvarkymo kainų augimą.

Atliekų tvarkytojai neslepia, jog pastaruoju metu situacija rinkoje keičiasi, todėl elektronikos gamintojams ir importuotojams gali išaugti atliekų tvarkymo kainos. Kainas išaugins ne tik pasaulio rinkos pasikeitimai, bet ir vieno iš rinkos žaidėjų neįvykdyti įsipareigojimai.

Kaip teigia specialistai, pastaruoju metu pasaulio rinkoje stebimas ryškus antrinių žaliavų atpigimas, todėl atliekų tvarkytojams pardavus gautas antrines žaliavas pasidengia vis mažesnė išlaidų dalis. Norėdami pagal reikalavimus sutvarkyti elektronikos ar buitinės technikos atliekas, atliekų tvarkytojai išgauna ne tik vertingas atliekas. Nevertingas atliekas taip pat tenka sutvarkyti, o jų perdirbimas kainuoja nemažus pinigus, todėl pingant antinėms žaliavoms greičiausiai teks ieškoti sprendimų, kaip kompensuoti atsirandantį kainos skirtumą.

 

Atliekų tvarkymo bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius sako, kad rinką veikia ne tik pasaulinis žaliavų kainos kritimas, bet ir kiti veiksniai.

„Aplinkos ministerijai sugriežtinus atliekų tvarkytojų kontrolę ir išaiškinus piktnaudžiavimo atvejus, atliekų tvarkymo rinkoje pastebimi pokyčiai, kurie lemia didesnes apkrovas reikalavimus atitinkantiems atliekų tvarkytojams“, - sako A.Puškorius.

Lietuvoje išaiškinta tokia situacija, kai vienas iš rinkos žaidėjų neįgyvendino numatytų užduočių, todėl jas turės įgyvendinti dabar. Dėl to senų buitinių prietaisų, elektronikos, elektros technikos atliekų tvarkymo paklausa rinkoje bus didesnė ir tai lems kainą.

Gamintojų ir Importuotojų Asociacijos (GIA) ir Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacija (EGIO) vadovas Alfredas Skinulis tvirtina, jog organizacijos jau yra gavę signalų apie numatomą atliekų tvarkymo kainų didėjimą.

„Stebime situaciją rinkoje ir reaguojame į pasikeitimus. Atstovaudami savo narių interesus, užtikriname, kad būtų tinkamai įgyvendintas gamintojo atsakomybės principas“, - sako A.Skinulis. Jis pripažįsta, kad atliekų tvarkymo kainos pasikeitimo išvengti greičiausiai nepavyks, nes rinką veikia ne tik žaliavų kainos mažėjimas, bet ir užduočių didėjimas bei reikalavimas įrengti ir eksploatuoti papildomas atliekų surinkimo vietas. Susiduriama su naujomis aplinkybėmis, kurios susiklostė vienam iš rinkos dalyvių neįgyvendinus užduočių, taip pat nustačius piktnaudžiavimo atvejus. Aplinkos ministerijai sugriežtinus kontrolę, sumažėjo galimybių piktnaudžiauti pažymų išrašinėjimu, o realiai tvarkyti atliekas kainuoja nemažus pinigus.

Tačiau A.Skinulis džiaugiasi, kad GIA ir EGIO narius šita situacija palies mažiausiai, nes nariams neteks mokėti už neįvykdytas užduotis ir naujų atliekų surinkimo vietų įkūrimą – GIA ir EGIO iš anksto pasirūpino, kad nuo šių metų įvedus naują reikalavimą dėl atliekų surinkimo tinklo išplėtimo, netektų versti per galvą.

Kaip žinoma, elektronikos ir buitinės technikos atliekų negalima mesti į buitinių šiukšlių konteinerius, nes patekę į sąvartynus tos atliekos dėl jose esančių pavojingų medžiagų gali pridaryti žalos gamtai. Perdirbant tokias atliekas gaunamos antrinės žaliavos, kurios ne tik neužteršia aplinkos, bet ir leidžia sumažinti įvairių naujų gaminių savikainą.



Ineta Stravinskaitė – Janavičienė
„Komunikacijos idėjos“
tel. 8 699 04294
www.mesrusiuojam.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode