RETRO

A. Veryga: Raseiniuose, Radviliškyje ir Šiauliuose lokalaus karantino įvesti neplanuojama

Nors Raseiniuose, Radviliškyje ir Šiauliuose fiksuojamas spartus koronaviruso atvejų augimas, šiuose miestuose lokalaus karantino įvesti kol kas neplanuojama, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Kol kas nesvarstoma, nes židiniai, tegul ir plačiai išplitę, bet yra pakankamai aiškūs. Žinoma, užtrunka išsiaiškinimas, visų kontaktų suradimas, bet vis tik yra pakankamai aiškios vietos, aiškūs plitimo keliai, dėl to, matyt, nėra poreikio skelbti karantino, juo labiau, kad savivaldybės imasi ir įgyvendina priemones, kurias turi ir gali įgyvendinti ir be karantino paskelbimo“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje situaciją komentavo ministras.

Pasak jo, šiuo metu užtenka ir pačių savivaldybių taikomų priemonių, pavyzdžiui, renginių ribojimo ar nuotolinio ugdymo įvedimo.

A. Verygos teigimu, kad konkrečioje savivaldybėje būtų įvestas karantinas, reikia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijos ir pačios savivaldos kreipimosi į ministeriją.

„Kol kas nė vienoje savivaldybėje tokios rekomendacijos iš specialistų, epidemiologų neturime“, – sakė jis.

NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje teigė, kad situacija Radviliškyje, Raseiniuose ir Šiauliuose „nėra ypatingai sudėtinga, bet ji yra rimta“.

„Karantinas – pati kiečiausia priemonė. Ją gali naudoti, kai yra rimti motyvai, kai išnaudotos visos minkštosios priemonės. (...) Jei plitimo mes nesugebėsime sustabdyti, priemonių gali būti imtasi ir kietesnių“, – sakė ji.

R. Lingienės teigimu, situacija prasčiausia Raseiniuose.

„Didžiausią susirūpinimą kelią Raseinių rajonas, nes ten eilėje įstaigų yra išplitusi infekcija. Bet pradėtas rajono gyventojų testavimas, labai svarbu apsibrėžti židinio ribas ir jį lokalizuoti. Tai labai svarbu sulaukti testavimo rezultatų ir pagal tai spręsti, kur infekcija prasismelkė ar neprasismelkė“, – kalbėjo NVSC atstovė.

„Prašome gyventojų kuo greičiau ir plačiau testuotis“, – pridūrė ji.

R. Lingienės teigimu, Raseinių rajone liepą buvo registruotas vienas atvejis, rugpjūtį – nė vieno, o per pirmas tris rugsėjo savaites nustatyta 112 susirgimų.

Pasak jos, panaši situacija ir Šiauliuose bei Radviliškyje, todėl, remiantis sergamumo duomenimis, galima teigti, kad šiuose trijuose miestuose prasidėjo antroji koronaviruso banga.

„Galime kalbėti, kad tam tikruose Lietuvos regionuose prasidėjo antroji banga, kadangi tie regionai, kurie tapo karštaisiais taškais, juose ilgą laiką – mėnesį ar du – matėme visišką štilį: arba nebuvo registruota atvejų, arba buvo registruota po keletą, kurie tarpusavyje nesusiję“, – komentavo R. Lingienė.

„Dar viena priežastis, kodėl kalbu apie antrąją bangą, tai – staigus atvejų registravimas ir jų išplitimas“, – pridūrė ji.

Pasak NVSC Vilniaus departamento vadovės, visuomenės sveikatos specialistai mato sąsajas tarp židinių Raseiniuose ir Šiaulių rajone.

„Kalbant konkrečiau, specialistų vertinimu, asmenys dirbantys Raseinių įmonėje, kurioje registruoti atvejai, svečiavosi pas draugus Šiauliuose, o Šiaulių pareigūnai lankėsi pas kolegas Raseiniuose“, – sakė ji.

Be to, R. Lingienės teigimu, aktyvūs socialiniai kontaktai kelia ypač didelį susirūpinimą.

„Prašytume juos kiek įmanoma sumažinti“, – kalbėjo ji.

NVSC atstovė taip pat pabrėžė, kad jau ir kituose Lietuvos vietose nustatomi susirgimai, kurie yra susiję su židiniais šiuose trijuose miestuose, todėl visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja Raseinių, Radviliškio ir Šiaulių gyventojams kuo mažiau keliauti, jei įmanoma – dirbti iš namų.

Lietuvoje iš viso patvirtinta 4070 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 1709 asmenys, 2253 – pasveiko.

Autorius Augustas Stankevičius

SAM nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode