Sprogimas

Maksimali suma už vakcinas siektų 125 mln. eurų, perteklių bus galima parduoti – premjeras

Maksimali suma už COVID-19 vakcinas siektų apie 125 mln. eurų, perteklių Lietuva galėtų parduoti Rytų partnerystės šalims, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Maksimali suma, ji yra teorinė, jei visi septyni gamintojai sėkmingai pagamintų vakcinas, tas laikotarpis yra nuo šių metų gruodžio mėnesio iki kitų metų trečio ketvirčio pabaigos, ir mums reikėtų visas įsigyti, tai būtų apie 125 mln. eurų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė premjeras.

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas septynias kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija.

Pasak premjero, jei visiems gamintojams pavyktų pagaminti vakcinas, Lietuva turėtų galimybę perteklių parduoti kitoms valstybėms Europoje – dėl to bus deramasi su Rytų partnerystės šalimis.

„Jeigu būtų taip, kad visos septynios kompanijos pagamintų vakcinas, pagal sutartį, kurios negalime kvestionuoti, visas turėtume įsigyti, būtų perteklius vakcinų. Priimtas sprendimas su Rytų partnerystės valstybėmis kalbėtis. Jei įvyktų toks faktas, leidimas Komisijos yra, kad perteklių būtų galima realizuoti tarp valstybių narių arba į kitas ne ES, bet tik Europos valstybes“, – teigė premjeras.

„Dėl to tokios konsultacijos prasidės, aš tikiuosi, kad galėsime pasiūlyti ne rusišką vakciną, jei tos vakcinos, kaip mes tikimės, bus pagamintos“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Premjeras informavo, kad skaičiuojama, jog Lietuvoje savanoriškai pasiskiepytų apie 70 proc. populiacijos.

Europos Komisija yra pasirašiusi sutartį dėl COVID-19 vakcinos įsigijimo su Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos kompanija „AstraZeneca“, bet kalbamasi dar su šešiais potencialiais gamintojais. 

Autorė Milena Andrukaitytė

SAM nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode