Sprogimas

Palūkanų kompensavimas – kaip sėkmingai pateikti paraišką

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), įvertinusi beveik 3 tūkst. paraiškų, pateiktų dėl palūkanų kompensavimo, primena, į ką reikia atkreipti dėmesį, kad procesas būtų sklandus, o paraiška – sėkmingai patvirtinta.

„Palūkanų kompensavimas – viena iš populiariausių mūsų priemonių, – sako INVEGOS vadovas Kęstutis Motiejūnas. – Vertindami itin aktyviai teikiamas paraiškas, pastebime, kur pagalbos verslui reikia dažniausiai ir į tai reaguojame papildomai konsultuodami ir atsakydami į kylančius klausimus. Šiuo metu daugiau nei 1,3 tūkst. paraiškų jau yra patvirtintos ir pasirašomos sutartys dėl palūkanų kompensavimo. Tačiau vis dar nemažai paraiškų tenka grąžinti tikslinti. Todėl norėčiau dar kartą paskatinti paraiškas pildančius verslininkus atidžiai įvertinti kompensavimo sąlygas ir pasirūpinti visais būtinais dokumentais“.

K. Motiejūnas atkreipė dėmesį, kad sėkmingai pasinaudoti palūkanų kompensavimu galima tuomet, kai pateikiama tinkamai užpildyta paraiška, todėl svarbu būti dėmesingiems, ypač pildant smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) subjekto statuso deklaracijas ir vienos įmonės deklaracijas.

Teikiant paraišką taip pat svarbu pasitikrinti, kad būtų pateikti visi reikiami dokumentai. Būtinų dokumentų sąrašai skelbiami INVEGOS interneto svetainėje. Kai trūksta duomenų, paraiškos grąžinamos papildyti ir nurodomas terminas, per kiek laiko reikia pateikti prašomą informaciją. Per šį terminą nepateikus papildomų dokumentų, paraiška gali būti atmesta – į tai pareiškėjai taip pat turėtų atkreipti dėmesį.

Verslininkams patariama įsigilinti ir į palūkanų kompensavimui taikomus apribojimus. Kai kreipiamasi dėl kompensavimo už neleistinas veiklas ar investicijas, paraišką tenka atmesti. Dažnai pasitaikantis tokio atvejo pavyzdys: prašoma kompensuoti palūkanas už paskolas ar lizingo sandorius lengviesiems ne komercinės paskirties automobiliams įsigyti, kai automobiliai nėra tiesiogiai naudojami įmonės pagrindinėje veikloje.

Ne mažiau svarbu įvertinti ir iš kitų institucijų gautą paramą. Neretai dėl palūkanų kompensavimo kreipiasi įmonės, jau gavusios Nacionalinės mokėjimų agentūros arba Lietuvos verslo paramos agentūros paramą. Tokiais atvejais paraiškos atmetamos dėl neleistino dvigubo finansavimo arba dėl to, kad įmonė jau yra gavusi maksimalią valstybės pagalbą.

INVEGA 100 proc. kompensuoja palūkanas nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams, kuriems finansų įstaigos atidėjo paskolų grąžinimą ar lizingo sandorių įmokų mokėjimą nuo 2020 m. kovo 16 d. Kompensuojant palūkanas nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams, paskolų sutarčių sudarymo terminas ir paskolų tipas (investicijoms, apyvartinėms lėšoms papildyti) nėra ribojami. Pilnas palūkanų kompensavimas teikiamas ne ilgiau kaip 6 mėn.

Be to, ir toliau teikiamas dalinis (95 proc.) palūkanų kompensavimas, kurio trukmė – iki 36 mėn. Šio tipo palūkanų kompensavimas skirtas ilgalaikiams verslo vystymo projektams.

Visą informaciją apie palūkanų kompensavimą galima rasti INVEGOS interneto svetainės skiltyje Palūkanų kompensavimas.

INVEGA per gegužės mėn. priėmė 404 teigiamus sprendimus kompensuoti palūkanas už 1,86 mln. Eur. Iš viso šiuo metu yra patvirtinta 1381 palūkanų kompensavimo paraiška, kurių bendra vertė – daugiau kaip 9,5 mln. eurų. Iš viso pateikta 2915 paraiškų, iš jų 920 – grąžintos papildyti, 509 – atmestos, 105 – vertinamos.

Naujausia informacija apie visas INVEGOS siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės finansavimą su sunkumais susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode