Sprogimas

Teisėjai pritaria advokatų kambarių įrengimui teismuose, bet patalpų tam trūksta

 

Teisėjų taryba pritaria, kad advokatų kambariai būtų palaipsniui įrengiami visuose teismuose, tačiau pripažįsta, kad tam šiuo metu kai kur trūksta laisvų patalpų.

Teisėjų taryba penktadienį iš esmės pritarė advokatūros prašymui skirti daugiau specialių kambarių advokatams, jei tik teismuose yra tam tinkamų laisvų patalpų – šiuo metu specialius advokatų kambarius turi 13 šalies teismų, dar 12 įrengtos specialios patalpos prokurorams.

„Iš principo nuspręsta palaikyti advokatūros poziciją, kad palaipsniui būtų įrengiami advokatų kambariai, o kur nėra galimybių – proceso dalyvių bendri kambariai visuose teismo rūmuose, tačiau atsižvelgiant į teismų infrastruktūrą, t. y. į galimybes, ar tuose teismuose iš viso yra laisvų patalpų“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas Ramūnas Gadliauskas.

Įrengiant tokius kambarius advokatams, jų padėjėjams, taip pat prokurorams ar kitiems proceso dalyviams siekiama sudaryti geresnes darbo sąlygas: kad jie turėtų, kur pasikabinti mantiją, susikaupti bylų pertraukų metu.

„Tai yra sveikintinas rūpestis – kiek galėsime, tiek padėsime“, – tvirtino R. Gadliauskas.

Teisėjų taryba atsižvelgė ir į advokatų prašymą planuoti tokių patalpų įrengimą trejus metus į priekį – šiuo metu statomuose ar atnaujinamuose teismų pastatuose patalpos advokatams numatytos.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos atstovų, užsienio valstybių praktika nėra vienoda – dalis vertintų valstybių teismuose turi atskirus kambarius advokatams ar bendras patalpas jiems ir prokurorams, kai kuriose, pavyzdžiui, skiriama tik minimali erdvė mantijoms laikyti. 

Vis dėlto nėra iki galo aišku, ar šis siūlymas bus įgyvendintas visuose teismuose, nes kai kurie jų tvirtina neturintys laisvų tinkamų patalpų.

„Teismas skiria esamą patalpą, kuri galėtų būti, advokatūra pasigerina sąlygas. Tai nereiškia, kad tik advokatas gali patekti į kambarį, bet advokatūra gali persidažyti sienas, pasistatyti kavos aparatą. Didžiausia kliūtis dažniausiai, kad šiuo metu nėra pakankamai kambarių“, – Teisėjų tarybos posėdyje teigė teismų administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Arūnas Stravinskas.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, rugsėjo 28 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode