Parama dėkojame




Sprogimas

S. Skvernelis: NPD didės mažiau, lengvata ūkininkų kurui liks

Premjeras Saulius Skvernelis sveikina prezidento Gitano Nausėdos siūlymą surinkti papildomus 100 mln. eurų pensininkų ir neįgaliųjų skurdo mažinimui, tačiau teigia, kad nerealu visiškai atsisakyti lengvatos ūkininkų dyzelinui. 

„Tai sveikintina“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Anot jo, jau priimtas neformalus sprendimas neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) didinti mažiau nei buvo numatyta. 

„Dėl NPD jūs turbūt jau girdėjote, mes jau svarstėme ir yra priimtas neformalus kompromisinis sprendimas, kad nedidinsime tiek, kiek buvo numatyta. Mes kalbame apie galimybę NPD didinti apie 50 proc.“, – sakė premjeras.

Jis nedetalizavo, kas ir kada priėmė tokį sprendimą. 

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad dėl lėtesnio NPD didinimo buvo sutarta valdančioje koalicijoje.

„Apie tai buvo kalbėta koalicijoje, derybų grupėse, kad sumažinant (NPD didinimo) spartą, atsiranda lėšos, kurių trūksta vaiko pinigams ir taip toliau. (...) Tai mažiausia problema, kai žiūrime, iš kur papildomai surinkti pinigus tam, kad vykdyti įsipareigojimus, kuriuos esame (koalicija – BNS) davę“, – teigė R. Karbauskis. 

Dalis valdančiųjų „valstiečių“ birželį įregistravo siūlymą nuo kitų metų NPD didinti 50 eurų iki 350 eurų (anksčiau planuota iki 400 eurų), o 2021 metais – iki 400 eurų (vietoje 500 eurų). 

Pataisų iniciatoriai sako, kad tokiu atveju valstybės ir savivaldybių biudžetai 2020 metais gautų papildomai 70 mln. eurų, o 2021 metais – 100 mln. eurų pajamų. 

Anot S. Skvernelio žemės ūkio sektoriui išgyvenant ne pačius geriausius laikus, sunku įsivaizduoti, kaip būtų galima visiškai atsisakyti lengvatos dyzelinui.

„Aš nemanau, kad mes šiandien, kada žemės ūkio sektorius susiduria su milžiniškais iššūkiais, kas susiję su gamtos kataklizmais (...), kad tai būtų realu visiškai šitos lengvatos atsisakyti“, – teigė S. Skvernelis.

G. Nausėda pasiūlė Seimui kitąmet socialinės apsaugos išlaidas papildomai padidinti 100 mln. eurų, daugiausia šių lėšų skiriant spartesniam senatvės pensijų ir išmokų neįgaliesiems augimui.

Papildomų lėšų socialinei apsaugai prezidentas siūlo surinkti lėtinant su darbo pajamomis susijusių mokesčių mažinimą, kerpant lengvatą ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui ir labiau apmokestinant su darbo santykiais nesusijusias pajamas.

Tai numatyta G. Nausėdos pateiktuose pasiūlymuose dėl Seimo rudens sesijos darbotvarkės. 

Europos Komisijos duomenimis, Lietuva yra viena iš socialinei apsaugai mažiausiai išleidžiančių ES šalių, o pajamų nelygybė tebėra viena iš didžiausių ES.

Autoriai: Paulius Viluckas, Roma Pakėnienė, Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, rugsėjo 4 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode