Parama dėkojame




Sprogimas

Prasideda atranka į „Misijos Sibiras“ ekspediciją

Ketvirtadienį prasideda atranka į šių metų „Misijos Sibiras“ ekspediciją.

Norintieji vyksti į ekspediciją anketą internete turi užpildyti iki balandžio 30 dienos. Po šio etapo atrinkti dalyviai bus kviečiami į bandomąjį žygį, kuris tradiciškai vyksta Lietuvoje, stengiantis atkurti iššūkius, laukiančius Sibire. Tuomet bus suformuojama galutinė ekspedicijos komanda, vasarą vyksianti į Sibirą, informuoja organizatoriai.

Šiemet projektas „Misija Sibiras“ rengiasi išlydėti jau 17-ąją ekspediciją. Šių ekspedicijų dalyviai vyksta į lietuvių tremties vietas ir ten tvarko lietuvių kapines.

„Prieš 12 metų gimęs projektas dabar skaičiuoja daugiau nei 140 sutvarkytų lietuvių kapinių, dešimtis Sibire sutiktų lietuvių ir tūkstančius žmonių, prisidėjusių prie tremties istorijos išsaugojimo Lietuvoje“, – sakoma organizatorių pranešime.

Šių metų ekspedicijos maršrutas dar yra planuojamas.

„Šiemet atrankos metu siekiame griauti mitus apie ekspedicijas. Dažnai žmonės sustabdo save ir net nebando dalyvauti atrankoje, nes turi neteisingą įsivaizdavimą, kokie žmonės gali vykti į ekspediciją. Vieni mano, jog į ekspediciją patenka tik istorijos mokytojai ar studentai, kiti galvoja, kad čia gali vykti tik patyrę žygeiviai ar nepriekaištingai mokantys rusų kalbą, bet tai netiesa. Į ekspedicijas yra vykę patys įvairiausi žmonės nuo padavėjų iki geodezininkų, o ir rusų kalba niekuomet nebuvo atrankos kriterijus. Svarbiausia atrankoje – motyvacija ir noras tapti „Misija Sibiras“ šeimos nariu ne kelioms savaitėms, o visam gyvenimui“, – teigia projekto vadovė Raminta Kėželytė.

Organizatoriai pabrėžia, kad „Misija Sibiras“ yra daugiau nei dvi savaitės Sibire, nes grįžus į Lietuvą dalyvių laukia pristatymai visoje Lietuvoje ir pasaulyje: mokyklose, bibliotekose, bendruomenėse, įmonėse.

„Dvi savaitės ekspedicijoje yra tik būdas prisiliesti prie istorijos. Svarbiausias etapas laukia grįžus, nes tik dalindamiesi tuo, ką patyrėme ekspedicijoje, jaunimui dažnai nuobodžiai skambančius tremties faktus ir skaičius paverčiame gyva ir įtraukiančia istorija“, – sako R. Kėželytė.

Sovietams okupavus Lietuvą 1940 – 1953 metais iš Lietuvos buvo ištremta apie 130 tūkst. žmonių.

Vilnius, balandžio 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode