Sprogimas

Vaikų apklausoms bus samdomi privačia praktika užsiimantys psichologai

 

Dėl nuo liepos privalomo psichologų dalyvavimo vaikų apklausose išaugantį jų poreikį numatoma patenkinti samdantis privatininkus.

Kol kas neaišku, kiek su valstybės institucijomis sutinkantiems bendradarbiauti psichologams būtų mokama, tačiau teisingumo ministrė Milda Vainiutė žada, kad tam nebus taupoma – reikalingi pinigai bus rasti.

„Ne turbūt, o taip“, – žurnalistams antradienį Vyriausybėje sakė teisingumo ministrė, paklausta, ar bus rasta pinigų psichologų darbui apmokėti.

„Apmokės tos institucijos, kurios ir kviesis: būtent ikiteisminio tyrimo institucijos ir taip toliau, prokuratūra, teismai“, – aiškino ji paklausta, kam reikės skirti papildomų pinigų psichologų dalyvavimui apklausose apmokėti.

Liepą startuojanti vaiko teisių apsaugos reforma antradienį Vyriausybėje aptarta ir su policijos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo ministerijų, Savivaldybių asociacijos atstovais. Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas žurnalistams po susitikimo aiškino, kad iki šiol psichologai dalyvauja tik dalyje apklausų, o nuo liepos jų reikės žymiai daugiau, tačiau rūpintis psichologais, anot jo, – ne policijos darbas.

„Kiekvieną dieną, matyt, po keliasdešimt bus atvejų, aš taip prognozuoju, kai reikės apklausti vaikus ir turės dalyvauti psichologai. Policijos noras yra labai paprastas – kad būtų aiški sistema, kad būtų suteikiama pagalba, nes policijos darbas yra tirti įvykį, o sistema reikalinga tam, kad atitinkamu laiku atitinkamoje vietoje būtų psichologas ir jisai atliktų savo pareigą. Šiuo atveju mes kalbame ne apie pinigų reikalingumą policijai“, – teigė L. Pernavas.

Teisingumo ministrė pabrėžė, kad darbui su vaikais psichologai turi būti specialiai parengti, bet vylėsi, kad kvalifikuotų specialistų užteks.

„Iš čia dalyvavusių girdėjome, kad šiaip jau daug yra tų psichologų Lietuvoje (...). Reikės, aišku, tam tikro pasirengimo, nes čia jie turės dirbti su vaikais, tai toje tvarkoje tai bus nustatyta, kokie reikalavimai, kokie turėtų būti kvalifikacijos kėlimo kursai ir panašiai“, – aiškino M. Vainiutė, žadanti, kad reikalinga tvarka bus baigta derinti iki kovo 15 dienos.

Už vėluojantį pasirengimą nuo liepos įsigaliosiančioms vaiko teisių apsaugos naujovėms prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę sukritikavo Vyriausybę.

Visgi Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis ir ministrai aiškina, kad reformai bus spėta pasirengti.

Liepą turinti startuoti vaiko teisių apsaugos reforma, be kita ko, numato savivaldybėse dabar veikiančių vaiko teisių apsaugos skyrių pavaldumo perdavimą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Nustatyta bendra schema, kaip turi elgtis institucijos, gavusios pranešimą apie galbūt pažeidžiamas vaiko teises: gavusi pranešimą apie galimą smurto prieš vaiką naudojimą, galbūt kilusį pavojų vaiko saugumui, sveikatai, ar gyvybei, vaiko teisių apsaugos tarnyba šį pranešimą turėtų patikrinti tą pačią dieną. Pranešimai apie kitus vaiko teisių pažeidimus turėtų būti patikrinti per tris dienas.

Priimtas įstatymas su vaikais dirbančius žmones įpareigoja pranešti pastebėtus vaiko teisių pažeidimus, priešingu atveju jiems grės atsakomybė, išskiriami grėsmės vaikui lygiai, tarnybų veiksmai pagal kiekvieną grėsmės lygį. Įstatyme nustatyti atvejo vadybos principai ir tvarka, įtvirtinama mobilių komandų, skirtų darbui su šeima, veikla.

Autorė: Donata Majauskienė

Vilnius, vasario 6 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode