Sprogimas

Lietuvoje dislokuota beveik 300 Prancūzijos karių

 

Lietuvoje dislokuota beveik 300 Prancūzijos karių, jie prisidės prie šalyje veikiančio tarptautinio NATO bataliono.

Pirmoji karių grupė į Lietuvą atvyko gruodžio pabaigoje, o paskutinė – vėlų trečiadienio vakarą, BNS sakė kontingento atstovas.

„Visas kontingentas jau yra atvykęs“, – BNS ketvirtadienį sakė majoras Mouasso Milla Arnaud (Muasas Mija Arno).

Jis teigė, kad į Lietuvą taip pat atgabenti keturi tankai „Leclerc“ ir devynios pėstininkų kovos mašinos VBCI, kita technika.

Prancūzai pernai Lietuvoje dislokuotame NATO batalione sudarys vieną iš manevrinių kuopų, taip pat tarnaus kovinės paramos vienetuose, bataliono štabe.

Šios šalies kariuomenė vertinama kaip geriausiai parengta Europoje. Oficiali naujo kontingento inauguracijos ceremonija planuojama po pusantros savaitės.

Prancūzijos ambasados Lietuvoje atstovas spaudai Sami Fisek BNS teigė, kad „,Prancūzija yra čia laikydamasi Atlanto aljanso prisiimtų įsipareigojimų Varšuvos viršūnių susitikime bei taip išreikšdama savo solidarumą su Lietuva“.

Anot kai kurių stebėtojų, Prancūzijos karių atsiuntimas į Lietuvą rodo, jog šalies politika aktyviai dalyvauti tarptautinėse operacijose pasiteisina.

Prancūzijos prašymu Lietuva pernai rudenį išsiuntė 34 karius į Malį, kur jie saugo Vokietijos karių stovyklą. Lietuvos instruktoriai taip pat apmoko vietos pajėgas Irake ir svarsto siųsti ten Specialiųjų operacijų pajėgas.

„Taip mes kuriame savo draugų ratą, parodydami, kad mums rūpi partnerių problemos. Ir taip tikimės, kad partneriai padės, jeigu su problemomis susidursime mes patys“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus pavaduotoja docentė Margarita Šešelgytė.

Prancūzija užpernai pirmą kartą atsiuntė sausumos karius dalyvauti Lietuvoje vykstančiose pratybose. Pernai prancūzai tarnavo tarptautiniame NATO batalione Estijoje.

Prisidėjus prancūzams NATO batalione Lietuvoje tarnaus daugiau nei 1200 karių.

Rukloje dislokuotam batalionui vadovauja Vokietija, jame taip pat tarnauja belgai, kroatai, liuksemburgiečiai, olandai ir norvegai.

Tarptautiniai batalionai Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje dislokuoti pernai. NATO tai vadina atsaku į Rusijos agresiją Ukrainoje ir didesnį karinį aktyvumą Baltijos jūros regione.

Autorius: Saulius Jakučionis

Vilnius, sausio 11 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode