Sprogimas

Kodėl nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) reikės mokėti mokesčius už „orą“?

 

Gruodžio 21 dieną vykusiame Nacionalinio NVO tarybos posėdyje, kuriame dalyvauja ir NVO koalicijos atstovai, buvo patvirtintas naujos redakcijos NVO plėtros įstatymo projektas ir pateiktas LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai toliau derinti su kitomis institucijomis bei teikimui LR Seimui.

Taip pat posėdžio metu buvo aktyviai diskutuojama apie nuo kitų metų sausio 1 dienos atsirandančią prievolę mokėti Valstybinį socialinio draudimo mokestį ne nuo tos atlyginimo dalies, kurią žmogus uždirba, o nuo minimalios mėnesinės algos.

Pasak NVO tarybos pirmininko Martino Žaltausko bei kitų posėdžio dalyvių, šią situaciją reikia nedelsiant spręsti – „Būtina įvertinti tai, jog ypatingai kaimiškose vietovėse ar mažesnėse nevyriausybinėse organizacijose darbuotojai nebūtinai dirba visą darbo dieną. Nemaža dalis darbuotojų skiria tik kelias valandas per savaitę, tad ir VSDF įmokas iki šiol mokėjo tik nuo tos sumos, nuo kurios priskaičiuojamas atlyginimas. O dabar nuo kitų metų gali būti, jog tūkstančius organizacijų palies VSDF įmokų problema, kuomet už darbuotojus, gaunančius mažiau nei minimalią algą, organizacijos privalės ieškoti papildomų lėšų tą VSDF skirtumą padengti. Iš kur organizacijos ras tokias papildomas lėšas – tikrai neturiu atsakymo” – teigė NVO tarybos pirmininkas ir NVO informacijos ir paramos centro direktorius Martinas Žaltauskas.

Nacionalinė NVO koalicija kartu su Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklu bei Lietuvos neįgaliųjų forumu inicijuoja apklausą tarp įvairių šalies NVO, siekiant išsiaiškinti šios artėjančios probleminės situacijos mastą bei kartu su LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija imtis šios probleminės situacijos sprendimų. 

Kviečiame visas NVO sudalyvauti apklausoje iki sausio 3 dienos –https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvfqnhQwoNbMTrin9hW1XwvAQTtqy97HyNmTogAv9Xrc8MwQ/viewform

Jau 2018 m. sausio 4 dieną yra rengiamas skubus pasitarimas šiuo klausimu su LR Socialinės apsaugos ir darbo viceministre Egle Radišauskiene.

NVO informacijos ir paramos centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode