Sprogimas

Medikai kitą savaitę planuoja masinę protesto akciją

Reikalaudami geresnių sąlygų rezidentams ir kitų reformų sveikatos apsaugos srityje medikai po savaitės planuoja protesto akciją Vilniuje.

Sostinės savivaldybei protesto akcijos organizatoriai yra pateikę prašymą dėl leidimo susiburti iki 1 tūkst. žmonių, savivaldybė šio prašymo dar nėra patenkinusi.

„Prašymas dar yra nagrinėjamas“, – BNS sakė savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė.

Eiseną nuo Vilniaus katedros iki Vyriausybės bei simbolinę kelionę į oro uostą planuojantys protesto rengėjai sako norintys atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių bei valstybinės sveikatos apsaugos politikos sąstingio. Katedros aikštėje protesto rengėjai planuoja suneštinius šventinius gydytojo rezidento pietus – dalyviai kviečiami čia atsinešti arbatos ir duonos, čia taip pat numatomi pirmosios pagalbos mokymai.

Mitingą organizuoja aktyvių Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto rezidentų grupė bei Lietuvos medikų sąjūdis, jo idėją palaiko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų atstovybės Rezidentų taryba, Jaunųjų gydytojų asociacija.

Šalies medikų atlyginimai vidutiniškai 20 proc. kils nuo gegužės, tuo metu vėlesniuose kursuose dar studijuojantiems gydytojams – rezidentams – algos 10 proc. kils nuo sausio.

Naujai įsikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkas Darius Jauniškis BNS praėjusią savaitę sakė, kad medikai svarsto ir streikuoti.

„Streikas yra jau galutinė priemonė, aišku, labai bloga priemonė, ir mes pradėsime ne nuo streiko. Streikus organizuoja profsąjungos, bet mes dabar ir sudarinėjame sutartis su profsąjungomis, galų gale mes galime įkurti savo profsąjungą“, – aiškino jis.

Rudenį peticiją platinęs Lietuvos medikų sąjūdis reikalavo medikų algas jau nuo sausio kelti 30 procentų. Pasak D. Jauniškio, sąjūdį itin papiktino, kad reikšmingiau nekyla algos rezidentams. Projektą dėl didesnio nei dabar patvirtintas rezidentų algų kėlimo Seime buvo registravę konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas, tačiau jam nepritarė parlamentas.

„Aš manau, kad eilinį kartą medikai buvo palikti užribyje, kaip kad paliekami 27-erius metus, nes niekas radikaliai nesikeičia. Tai mes tiesiog imamės aktyvesnių veiksmų, nes matome, kad su valdžia gražiuoju kalbėtis nelabai išeina, reikia imtis kažkokių akcijų“, – dėstė D. Jauniškis, pažymėjęs, kad medikus, be kita ko, įskaudino sprendimas kelti algas prokurorams.

BNS primena, kad gruodžio viduryje Vyriausybė ir dalis medikų bendruomenės susitarė dėl algų kėlimo 20 proc. nuo 2018 metų gegužės bei siekio, kad 2020 metais gydytojų vidutinis atlyginimas sudarytų tris vidutines algas, slaugytojų – pusantro vidutinio darbo užmokesčio. Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių, išskyrus individualias įmones, trečiąjį šių metų ketvirtį buvo 850,8 euro.

Po susitarimu nėra LMS atstovo parašo. Jį pasirašė Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos ir Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos vadovai. 

Autorė: Donata Majauskienė

Vilnius, gruodžio 28 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode