Parama dėkojame




D. Grybauskaitė ragina Vyriausybę peržiūrėti Gedimino kalno tvarkymo planus

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina Vyriausybę peržiūrėti Gedimino kalno tvarkymo planus, atsižvelgiant į gausius kritulius.

„Matant mūsų šių metų klimatinę situaciją, lietaus perteklių, matomai reikia koreguoti tuos planus, juos intensyvinti ir greitinti visus gelbėjimo darbus. Gamta mus verčia (...) pakeisti planus, kurie priimti rudenį ir juos adaptuoti, pritaikyti prie naujų problemų ir iššūkių“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pirmadienį žurnalistams sakė, kad didžiausia grėsmė kalnui išliks iki pavasario, kada prasidės pagrindinis tvarkymo darbų etapas. Dabar labiausiai kenkia lietus, tačiau vanduo ardo tik paviršinius sluoksnius.

„Šitos liūtys, kurios yra tikrai nestandartinės, paveikė, bet gerai, kad paveikė tiktai paviršinį sluoksnį, velėną. Kalnui, kaip tokiam, grėsmės nėra. Tai visi darbai, kurie numatyti, yra daromi, reikalingas lėšų kiekis yra skirtas, ekspertai yra pasitelkiami. Dar mes šiandien svarstėme taip pat galimybę galbūt ieškoti tų valstybių, kurios su panašiomis problemomis susiduria, pagalbos, kad dar vieną nepriklausomą auditą padarytų, įvertintų. Įsteigta yra stebėjimo sistema, kurios buvo kažkada atsisakyta, taip kad visi darbai daromi, kiek mes sugebėsime būti priekyje gamtos stichijos, (laikas) parodys“, – teigė S. Skvernelis.

Jis taip pat pabrėžė, kad dabartinė kalno būklė yra anksčiau nepadarytų sprendimų arba padarytų neteisingų sprendimų rezultatas.

Vyriausybė liepos mėnesį iš Vyriausybės rezervo skyrė beveik 3 mln. eurų Gedmino kalno Vilniuje tvarkymo darbams.

Naujausia didelė nuošliauža rytiniame Gedimino kalno šlaite įvyko šeštadienio rytą. Nuslinkus velėnai, atsidengė pagrindinio tako poliai, įgriuvo dalis pagrindinio tako. Anot ekspertų, nuošliaužas skatina gausus lietus.

Kultūros ministerija teigia, kad pagrindiniai kalno sluoksniai nėra pažeisti, o didelius tvarkybos darbus numatoma atlikti kitąmet.

Vilnius, lapkričio 6 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode