Sprogimas

Seimas pradeda svarstyti alkoholio vartojimo ribojimus

 

Seimas imsis prieštaringai vertinamų pataisų, kuriomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą. Jeigu Seimas jas priimtų, Lietuvoje būtų sunkiau ir mažiau vietų įsigyti alkoholio.

Pataisos numato, kad nuo kitų metų alkoholį vartoti bus galima tik sulaukus 20 metų, o ne nuo 18 metų, kaip yra dabar. Asmenys iki 20 metų negalėtų alkoholio nei vartoti, nei turėti, nei laikyti. Kai kurios alkoholinių  gėrimų laikymo išimtys būtų taikomos dėl jų darbo veiklos - tada juos galėtų turėti ir asmenys nuo 18 metų.

Per masinius renginius būtų specialios zonos, kuriose būtų galima parduoti ir vartoti alkoholį ir į jas negalėtų patekti asmenys iki 20 metų.

Gyventojams gali būti uždrausta viešose vietose neštis ir laikyti alkoholinius gėrimus permatomoje pakuotėje.

Įvairių alkoholio vartojimo ribojimų pakete - ir siūlymas trumpinti pardavimo laiką. Pirmadieniais-šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu išsinešti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais - nuo 10 val. iki 15 val. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje. Alkoholio  pardavėjams siūloma leisti pareikalauti tapatybę liudijančio dokumento ir iš visų alkoholinius  gėrimus perkančių asmenų.

Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Siūloma nauja alkoholio prekybos ir vartojimo tvarka mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausta prekiauti alkoholiniais  gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyktų, nes įstatymas jas draustų.

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, gegužės 25 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode