Sprogimas

ES negalima drausti branduolinėse jėgainėse pagamintos elektros importą

Už energetiką atsakingas Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius sako, kad Europos Sąjungoje (ES) negalima drausti branduolinėse jėgainėse pagamintos elektros importo, o draudimai importuoti branduolinę elektrą iš trečiųjų šalių turėtų būti įvertinti atsižvelgiant į Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nuostatas, rašo „Verslo žinios“.

„Labai sunku kontroliuoti importuojamos elektros energijos pobūdį, taip pat dėl techninių priežasčių. Europos Sąjungoje negalima drausti importuoti branduolinę elektros energiją, nes tai prieštarauja energijos vidaus rinkos principams. Draudimą importuoti branduolinę elektros energiją iš ES nepriklausančios šalies reikėtų įvertinti atsižvelgiant į PPO nuostatas“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė M.Šefčovičius.

Jo nuomone, nėra aišku, ar draudimai importuoti branduolinę elektrą padėtų užtikrinti aukštesnius saugos standartus branduolinėse jėgainėse už ES ribų. Jis pridūrė, kad EK siekis išlieka, jog netoli Vilniaus Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė (AE) atitiktų aukščiausius saugumo standartus.

BNS anksčiau rašė, kad Lietuva nori riboti dabar statomos Astravo AE pagamintos elektros tiekimą. Seimas balandį priėmė sprendimą riboti elektros importą iš Baltarusijoje statomos Astravo AE ir kitų nesaugių trečiųjų šalių branduolinių jėgainių. Nesaugia bus vadinama kaimyninės šalies branduolinė elektrinė, kurią statant ir jai veikiant nesilaikoma aplinkosaugos ar branduolinės ir radiacinės saugos reikalavimų, pažeisti tarptautiniai susitarimai bei konvencijos ir kuri dėl geografinės padėties ar technologinių ypatumų kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui. Pagal jį elektros importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną. Neseniai prie Lietuvos iniciatyvos pareiškė prisidedanti ir Lenkija.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, jie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau teigė, kad Astravo AE ir šiuo metu Karaliaučiuje sustabdytas AE projektas kelia grėsmę Lietuvai, pažeidžia Branduolinės saugos konvenciją, reikalaujančią derinti aikštelių parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jų poveikį bei galimą žalą jų žmonėms, gamtai ir urbanistinei aplinkai.

Vilnius, gegužės 24 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode