Parama dėkojame




Sprogimas

Kampanijai „Už saugią Lietuvą“ – vieneri

Prieš metus startavusi Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota nacionalinė socialinio saugumo kampanija „Už saugią Lietuvą“ išjudino Lietuvą.

 Prie kampanijos prisijungė visos 60 šalies savivaldybių, NVO, verslo įmonės, diplomatinės atstovybės, žiniasklaida. Kampanijos ambasadoriais tapo 20 žinomų šalies žmonių. Per kampanijos veiklos metus jau prisijungė per 400 iniciatyvų, padedančių lengviau įveikti priklausomybes, smurtą, savižudybes, skatinančių globoti ir įsivaikinti.

 Per pirmuosius kampanijos metus sukurti ir teisiniai įrankiai, kurie pagreitins globą ir įvaikinimą, padės mažinti patyčias, užtikrins pagalbą smurto artimoje aplinkoje aukoms. Iš viso priimtos 9 šalies vadovės inicijuotos įstatymų pataisos:

  • Užkirstas kelias mažiausių vaikų (iki 3 metų) patekimui į globos namus.
  • Numatyta prievolė visoms šalies švietimo įstaigoms vykdyti prevencinę kovos su smurtu ir patyčiomis programą.
  • Įteisinta socialinių globotojų veikla, globos šeimoje ir įvaikinimo skatinimas, taps privaloma pranešti matant smurtą, operatyviai reaguoti ir paimti vaikus iš nesaugios jiems aplinkos. Šios teisinės priemonės padės užtikrinti rizikos šeimose augančių vaikų saugumą, padidins tėvų ir institucijų atsakomybę, paspartins vaikų globos ir įvaikinimo procesus.
  • Įvestas privalomas psichologų dalyvavimas vaikų apklausose.

 Siekiant tikslo Lietuva – be globos namų, kampanijos suburta specialistų ir ekspertų komanda lankosi šalies savivaldybėse. Domimasi, su kokiomis kliūtimis susiduriama įgyvendinant globos įstaigų pertvarką, siekiant užtikrinti efektyvias socialines paslaugas gyventojams, dalinamasi gerąja patirtimi kitose savivaldybėse. Puikus institucinės globos pertvarkos pavyzdys yra Kaunas, visas pajėgas metęs aktyviai budinčių globėjų paieškai, socialinių paslaugų sektoriaus stiprinimui.

 Sukurti pirmieji efektyvūs priklausomybių ir savižudybių modeliai, padedantys savivaldybėms motyvuoti priklausomybių kamuojamus žmones gydytis. Tokius modelius specialistų komanda jau padėjo sukurti Ukmergės, Varėnos ir Elektrėnų rajonams.

 Prie kampanijos prisijungė per 40 verslo įmonių. Jų pastangomis keli šimtai vaikų iš socialinės rizikos šeimų galėjo atostogauti vasarą, įsteigti du nauji vaikų dienos centrai, o iki vasaros duris atvers dar du, 10 dienos centrų surado mentorius. Kitos įmonės gerino vargingiau gyvenančių šeimų buitį, teikė pagalbą daiktais ar paslaugomis.

 Su kampanija solidarizuojasi ir savo iniciatyvas šalies žmonėms siūlo ir užsienio šalių diplomatinės atstovybės, tarptautinės organizacijos: NATO pajėgų integravimo vadavietė, Izraelio, Airijos, Švedijos, Olandijos ambasados.

 Antraisiais veiklos metais kampanija kartu su nevyriausybinių organizacijų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais, kampanijos ambasadoriais tęs vizitus po šalies savivaldybes, aiškinsis ir padės spręsti iškylančias globos institucijų pertvarkos problemas, patars, kokių priemonių dar imtis, kad Prezidentės inicijuotų įstatymų pataisų įgyvendinimas vyktų sklandžiai. Per metus bus susitikta su visomis šalies savivaldybėmis.

 Taip pat intensyvės pagalba savivaldybėms kovojant su priklausomybėmis ir savižudybėmis. Kampanija su specialistais ir kampanijos ambasadoriais pasiryžusi siūlyti savo pagalbą ir aplankyti kiekvieną savivaldybę, užsibrėžusią ryžtingai keisti esamą socialinę situaciją.

Toliau bus plečiamas vaikų dienos centrų tinklas šalyje. Su verslo pagalba bus atidaromi nauji ir stiprinami jau veikiantys dienos centrai.

 Antraisiais kampanijos metais Prezidentė kartu su kampanijos ambasadoriais, specialistais tęs išvykas ir susitikimus su aktyviomis ir iniciatyviomis bendruomenėmis, lankys su didelėmis socialinėmis problemomis susiduriančias savivaldybes.

 Aktyviai prie kampanijos veiklos prisidėti kviečiama ir visa visuomenė!

Goda Bacenskienė
Spaudos tarnybos konsultantė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2664036
Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode