Sprogimas

Statybvietes tikrino darbo inspektoriai ir policija: rezultatai nuvylė!

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ir Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos informuoja, kad per vakar vykusius bendrus reidus darbo inspektoriai ir policijos pareigūnai patikrino apie 80 statybviečių. Tikrinimai vyko nelegalaus (neteisėto) darbo bei nelaimingų atsitikimų darbe, įvykstančių dėl darbuotojų neblaivumo, prevencijai.

Buvusios šventės pėdsakų užfiksuota kone visose apskrityse – negalutiniais duomenimis, iš viso statybose nustatyta apie 18 neblaivių, nenušalintų nuo darbo, kaip to reikalauja įstatymai, darbuotojų.

Pirmoji tikrintojų žinia atskriejo iš Marijampolės, kur vienos iš įmonių darbuotojas, atliekantis mineralinės vatos plokščių montavimo darbus, buvo apsvaigęs iki 1,03 promilės. Neblaivių darbuotojų statybvietėse skaičiumi, pagal tikrinimo rezultatus, pirmavo Telšių apskritis. Čia nustatytas labiausiai apsvaigęs darbuotojas – mažeikietis į alkotesterį „įpūtė“ 2,01 promilės. Statybvietėje Plungėje darbavosi visa neblaivių darbuotojų brigada, iš kurios girčiausias buvo brigadininkas. Po kelis neblaivius darbuotojus nustatyta dviejose Tauragės įmonėse, taip pat ir vienoje statybviečių Alytaus rajone. Užfiksuota atvejų, kai buvo neblaivūs individualią veiklą vykdantys asmenys, taip pat ir vienas praktikantas.

Dėl šių pažeidimų bus aiškinamasi, surašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai, atitinkamos sankcijos taikomos ir darbdaviams, ir darbuotojams.

„Rezultatai, galima sakyti, šokiruojantys, tuo labiau, kad apie tikrinimų akciją buvome paskelbę iš anksto, – sako Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. – Jie liudija, kad tokioje pavojingoje statybų veikloje į darbą žiūrima vis dar labai neatsakingai. Todėl  tikrinimai, organizuojami kartu su policija, įgauna dar didesnę svarbą, užkertant kelią nelaimingiems atsitikimams darbe“. Jis pabrėžė, kad VDI yra dėkinga Policijos departamentui, su kuriuo tradiciškai bendradarbiauja rengdama prevencinius patikrinimus ir kurie paprastai yra itin efektyvūs.

„Drauge galime labiau atkreipti dėmesį į problemą, kad darbe negali būti toleruojamas ir menkiausias girtumo lygis. Savo darbo praktikoje susiduriame su įvairiomis situacijomis, bet vis tiek stebina, kad reido statybose metu beveik pusei nustatytų neblaivių darbuotojų girtumas siekė nuo 1 iki 2 promilių“, – teigia policijos generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas.

Tikrinimai buvo naudingi ir nelegalaus darbo prevencijai – negalutiniais duomenimis, nustatyti 6 galimai nelegalaus darbo naudojimo atvejai ir tiek pat atvejų, kai paslaugas teikė asmenys, neturėdami verslo liudijimų.

VDI primena, kad darbdaviui, neblaivaus ar kitaip apsvaigusio darbuotojo nenušalinusiam nuo darbo, pagal Administracinių nusižengimų kodeksą gresia bauda 140 iki 440 eurų. Jei nuo darbo nenušalinamas pavojingus darbus dirbantis apsvaigęs darbuotojas, bauda padidėja nuo 550 iki 1500 eurų. Darbo vietoje esantis neblaivus darbuotojas, taip pat darbuotojas, vengiantis pasitikrinti neblaivumą (girtumą) ar apsvaigimą, gali būti baudžiamas nuo 30 iki 90 eurų.

Šalies įmonėse šiais metais sunkiai sužalotas vienas neblaivus darbuotojas ir vienas žuvo.


Valstybinė darbo inspekcija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode