Parama dėkojame




Sprogimas

VTEK: A.Kubilius pažeidė įstatymus laiku nedeklaruodamas interesų

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Seime Andrius Kubilius pažeidė įstatymus, nes per vėlai deklaravo su įmone „Alkesta“ sudarytą automobilio nuomos sandorį, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

VTEK vertino Seimo narių grupės kreipimesi pateiktą žiniasklaidos skelbtą informaciją. Komisija nustatė, kad A.Kubilius automobilio „Nissan Qashqai dCi Acenta“ nuomos sutartį su bendrove „Alkesta“ buvo sudaręs 2012-2016 metams. Šiai sutarčiai pasibaigus, 2016 metų gruodžio 1 dieną politikas su bendrove sudarė naują sutartį dėl to paties automobilio nuomos. Sutartimi per visą laikotarpį sulygta nuomos suma siekia 3600 - prievolė deklaruoti sandorius atsiranda, jei jis viršija 3000 eurų.

Politikas deklaraciją turėjo papildyti po perrinkimo į Seimą per 30 dienų, tačiau sandorį nurodė tik šių metų sausio 10-ąją.

VTEK nurodė, jog įstatyme numatyta galimybė tikrinti tik trejų metų veiklą, todėl komisija nevertino fakto, jog politikas ir anksčiau buvo nedeklaravęs dar 2012-aisiais sudaryto automobilio nuomos sandorio, kaip nevertino ir jo teisėtumo - sandoris sudarytas su paramą jo vadovautai TS-LKD skyrusia bendrove.

Delfi.lt nurodo, kad Registrų centro duomenimis, didžiausi „Alkestos“ akcininkai yra sutuoktiniai Aldona Zambacevičienė ir Vytautas Zambacevičius. Pastarasis yra ilgametis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, išrinktas pagal jos sąrašą buvo 2002–2007 metų Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Kaip skelbia 15min.lt, „Alkestos“ vadovas, VTEK žiniomis, prieš daugiau nei trejus metus yra finansiškai rėmęs TS-LKD.

Pats A.Kubilius VTEK sprendimą vadina principingu ir sako besitikintis komisijos principingumo kitų parlamentarų, taip pat pavėlavusių deklaruoti interesus, atžvilgiu.

„VTEK įvertino tai, kad aš asmeniškai pavėlavau užpildyti deklaraciją 15 dienų ir per neapsižiūrėjimą nedeklaravau sandorio, kurio vertė yra keli tūkstančiai eurų. VTEK tą principingai įvertino, tai vertinu pozityviai, tik tikiuosi, kad tą principingumą rodys ir kitų Seimo narių atžvilgiu“, - BNS teigė A.Kubilius.

Paklaustas, kodėl dar praėjusios kadencijos Seime nedeklaravo sandorio su konservatorius rėmusio partijos bičiulio įmone, A.Kubilius aiškino, kad tokios prievolės parlamentarams, automobilių nuomai naudojantiems parlamentinei veiklai skirtas lėšas, iki tol nebuvo. Anot jo, parlamentines lėšas automobilų nuomai naudojo apie 70 Seimo narių, o deklaravo tik 3.

Politikas teigė, kad 2012-aisiais palikęs ministro pirmininko pareigas jis siekė kuo skubiau susirasti automobilį, o norimą transporto priemonę skubiai išnuomoti galėjo tik „Alkesta“.

„Tai lėmė ne asmeninis suinteresuotumas ar ne asmeninė skola, kaip tą bandė pasakyti Ramūno Karbauskio advokatai, bet ta aplinkybė, kad kiti autosalonai, į kuriuos kreipėmės dėl būtent tokio „Nisano“ modifikacijos nuomos, jie tokio automobilio tuo metu neturėjo ir siūlė palaukti mėnesį ar du. Aš, baigęs darbą premjero poste, neturėjau jokio automobilio ir gyvendamas už miesto mačiau didelį poreikį gauti automobilį kiek įmanoma greičiau. Dyzelinis ir „automatas“ - toks buvo pasirinkimas, kiti nepasiūlė. Gal po Kalėdų viskas buvo išpirkta?“, - aiškino A.Kubilius.

Vilnius, balandžio 19 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode