Marcinkevičius




R.Juozaitis: dėl „Alstom“ skandalo Lietuvoje kaltas P.Jurgutis

 Buvęs tuometinės bendrovės „Lietuvos energija“ vadovas, Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas Rymantas Juozaitis dėl Lietuvos ir užsienio teisėsaugos tiriamo galimo stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo kaltina prieštaringos reputacijos verslininką Pranciškų Jurgutį ir jo valdytą bankrutavusią bendrovę „Klaipėdos hidrotechnika“.

Anot R.Juozaičio, pastaroji įmonė buvo pasamdyta kaip subrangovė Prancūzijos inžinerijos grupės „Alsom“ įgyvendintuose didelės vertės - 200 mln. eurų vertės sieros šalinimo įrenginių įrengimo Lietuvos elektrinėje ir 43 mln. eurų vertės Kauno hidroelektrinės rekonstrukcijos - projektuose.

R.Juozaitis, kurio namuose trečiadienį atlikta krata, tiriant „Alstom“ stambaus masto kyšininkavimo bylą, atsakė į BNS klausimus.

- Ar galite patvirtinti, kad trečiadienį jūsų namuose atliktos kratos?

- Taip.

- Ar buvo atlikti poėmiai, paimti kažkokie dokumentai, ko ieškojo pareigūnai?

- Nieko nerasta, kadangi šitoje istorijoje esu tik asmuo, kuris kaltinamas tuo, ko nėra absoliučiai, remiantis vieno žmogaus parodymais.

- Ar galite patikslinti, kuo esate kaltinamas?

- Gal dabar nekomentuosiu, kadangi yra procesas. Gal bus spaudos konferencija ar pranešimas padarytas mano.

- Ar pareigūnai jums pareiškė oficialius įtarimus?

- Nenoriu komentuoti šito dalyko, kadangi tyrimas falsifikuotas. Tai yra šmeižtas ir šmeižtą naudoja tam tikri žmonės.

- Kalbant apie „Alstom“ ir jos kyšininkavimo bylą, ar pamenate, kaip ši įmonė atėjo į Lietuvą, kur gavo du didelius užsakymus?

- Lietuvos elektrinė galėtų pati komentuoti, nes ne aš vadovas buvau ir nedalyvavau šitam procese (Lietuvos elektrinės modernizavimo - BNS). Dėl Kauno HES buvo pasaulinis atviras konkursas, kur jie („Alstom“ - BNS) laimėjo ir dirbo. O ten dabar yra ginčas tarp jų ir subrangovų.

- Kodėl buvo pasirinkta būtent „Alstom“ bendrovė?

- Laimėjo geriausias pasiūlymas. Aš nebuvau atsakingas, buvo žmonės, kurie buvo atsakingi ir vedė konkursus.

- Kokiais kriterijais vadovavotės, rinkdamiesi konkurso nugalėtoją?

- Negaliu aš prisiminti, kas buvo prieš 10 metų. Buvo geriausias pasiūlymas, be abejo.

- Ar valdžios atstovai, tuomet jus kuravusi Ūkio ministerija domėjosi šiuo konkursu?

- Niekas neturėjo jokių pretenzijų - nei viešieji pirkimai, nei valdžia. Čia viskas eina pagal subrangovų skundą, subrangovas su „Alstom“ kaunasi.

- Ar galite patikslinti, kokia įmonė buvo pasirinkta subrangove?

- „Klaipėdos hidrotechnika“, Pranciškus Jurgutis, žinomas žmogus, kuris reketuoja pusę Lietuvos.

- Ūkio ministerija ar tuometinis ūkio ministras Viktoras Uspaskichas domėjosi šiuo konkursu?

- Jis domėjosi tik, kad būtų tas, kas yra įrašyta Lietuvos energetikos strategijoje, kad tie darbai būtų padaryti laiku, daugiau niekuo nesidomėjo.

- Ar su V.Uspaskichu kalbėjote apie „Alstom“ ir jų galimybes atlikti šiuos darbus?

- Aš nekalbėjau su juo apie jokius darbus. Mano pavaldume buvo „Kauno energetikos remontas“, kuris visąlaik gerai dirbo. Aš visąlaik kovojau, kad „Alstom“ paimtų juos į subrangovus.

- Bet nepaėmė?

- Labai mažą dalį gavo. Tai aš visąlaik kovojau, kad „Kauno energetikos remontas“ būtų ta kompanija, kuri dirbtų įvairiuose projektuose Lietuvoje. Šitoje vietoje jie su kaina konkuruodami sukėlė tam tikrą didžiulį pyktį visų šitų veikėjų, kurie dabar pila purvą.

- O kokią užsakymo dalį gavo „Klaipėdos hidrotechnika“?

- Tikrai nežinau, neatsimenu ir negaliu pasakyti.

- Kai pastebėjote tuos nesutarimus su subrangovais, ar kalbėjote apie tai su Ūkio ministerija, nebandėte spręsti situacijos?

- Čia ne mūsų kompetencija. Kadangi generalinis rangovas visąlaik gaudavo raštus ir priežiūrą, kad viskas būtų daroma laiku, kokybiškai ir geriausia kaina.

- Ar bendrovei „Alstom“ priekaištų neturėjote?

- Aš jau nebedirbau, kai jie baiginėjo darbus. Mes tik juos visąlaik spaudėm, buvo raštai rašomi, kad darbai būtų padaryti laiku ir kokybiškai.

- Ar, jūsų žiniomis, ir Elektrėnuose Lietuvos elektrinė samdė tuos pačius subrangovus?

- Pagal mane taip, bet tiksliai negaliu pasakyti.

- 2014 metų gruodį du elektros inžinerijos bendrovė „Alstom Power“ darbuotojai Nicholasas Reynoldsas ir Johanesas Villius Venskus apkaltinti dėl aštuonerius metus trukusio kyšininkavimo. Ar jūs pažįstate šiuos asmenis?

- J.Venskų pažįstu, kadangi jis ilgai Lietuvoje buvo ir darbavosi, o kito nepažįstu.

- Ar galite patikslinti, kada su juos susipažinote? Ką jis Lietuvoje dirbo?

- Jis buvo atsakingas už Baltijos šalis, buvo projektų vadovas.

- Ar jis turi lietuviškų šaknų?

- Jis kalba lietuviškai, turi, matyt, šaknų.

- O kada su juo susipažinote?

- Bijau pasakyti. Man atrodo, kad po konkursų, kai „Lietuvos energijos“ filialas „Kauno energetikos remontas“ dalyvaudavo konkursuose ir norėjo darbų gauti. Bet tarptautiniame tyrime pasakyta dėl tų dviejų asmenų ir Lietuvos elektrinės vadovybės. Aš čia visai ne prie ko.

- Bet STT ketvirtadienį pranešė, kad atlieka tyrimą ir dėl Kauno HES.

- Čia remiantis vieno žmogaus, ligonio (P.Jurgučio - BNS) parodymais, kuris reketavo mane visą laiką. Iš pradžių reketavo, kad gautų darbų, bet jis pas mus „Lietuvos energijoje“ nė vieno konkurso nelaimėjo, nė vieno darbo, nieko negavo, o paskui, kai jau nebedirbau („Lietuvos energijoje“ - BNS) pradėjo reketuoti, kad duočiau jo naudai atitinkamus parodymus.

- Grįžtant prie J.Venskaus, ar, jūsų žiniomis, jis dažnai lankydavosi Lietuvoje, ar atvyko tik dėl elektrinių rekonstravimo konkursų?

- Man rodos, jis su „Alstom“ kompanija Baltijos šalyse pakankamai seniai dirbo, dar praeitame amžiuje.

- Ar „Alstom“ turėjo didelių užsakymų ir kitose Baltijos šalyse?

- Man atrodo, jie Latvijoje dideles hidroelektrines rekonstravo ir dabar rekonstruoja.

- Ar galite patvirtinti, kad už Kauno HES rekonstrukcijos projektą iš Ūkio ministerijos buvo atsakingas tuometinis ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas?

- Ne, už Kauno projektą pirmiausiai buvo atsakingas Kauno HES direktorius.

- Bet jis buvo pavaldus ministerijai?

- Ne, jis buvo pavaldus „Lietuvos energijai“, kur kiekvienas pavaduotojas turėjo savo veiklos sritį. Už tą projektą (Kauno HES rekonstrukcijos - BNS) buvo atsakingas mano pavaduotojas Vladas Paškevičius. Mano nei konkursų pravestų, nei parašų nėra. Bet tai buvo tarptautinis atviras konkursas ir šitoj vietoj nekyla jokių klausimų, kadangi vienintelis turbūt projektas, kuris įrašytas į strategiją ir atliktas gerai, kokybiškai, stovi nauja elektrinė, kuri stovės dar 50-60 metų.

- Bet tuometinė „Lietuvos energija“ turėjo ir politinę dimensiją, buvo pavaldi Ūkio ministerijai?

- Buvo, be abejo.

- Ar A.Ignotas iš Ūkio ministerijos buvo atsakingas už šitą projektą?

- Negaliu pasakyti, kas iš ministerijos buvo atsakingas. Man atrodo, kad iš ministerijos jie atsakingi už bendrą veiklą, o atskirais projektais niekas nesidalina, kas už ką atsakingi.

- Ar buvote kada nors kartu susitikę su A.Ignotu ir J.Venskumi?

- Ne, neprisimenu tokio susitikimo, nebuvome.

**************

Bendradarbiaudama su Jungtinės Karalystės teisėsauga STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo. Tyrimas susijęs su Prancūzijos inžinerijos grupės „Alstom“ įgyvendintais projektais - grupė Lietuvos elektrinėje už 200 mln. eurų įrengė sieros valymo įrenginius ir už 43 mln. eurų rekonstravo Kauno hidroelektrinę.

STT trečiadienį atliko apklausas ir kratas buvusio „Lietuvos energijos“ vadovo Rymanto Juozaičio ir buvusio Lietuvos elektrinės vadovo Prano Noreikos namuose. Su taip pat nepavyko susisiekti - P.Noreika pakelia ragelį, tačiau nekalba.  

Anot STT, įtariama, kad nuo 2004 iki 2009 metų tuometinėms įmonėms Lietuvos elektrinė ir „Lietuvos energija“, įgyvendinant tarptautinius didelės vertės viešuosius pirkimus, galėjo būti vykdomos nusikalstamos veikos – stambaus masto kyšininkavimas ir papirkimas, siekiant paveikti viešųjų pirkimų rezultatus ir įsigytų paslaugų bei vykdytų darbų netrukdomą tęstinumą.

„Alstom Power“ priklausanti Švedijos bendrovė „Alstom Power Sweden“ Lietuvos elektrinėje įgyvendino maždaug 200 mln. eurų sieros šalinimo įrenginių statybos projektą - 2008 metų birželį Lietuvos elektrinės 7-ajame bloke ji įrengė sieros šalinimo įrenginius.

Be to, „Alstom Power Sweden“ 2005 metų liepą su tuometine „Lietuvos energija“ pasirašė 42,7 mln. eurų vertės Kauno hidroelektrinės rekonstravimo sutartį.

Autorius: Mindaugas Samkus

Vilnius, kovo 16 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode