Sprogimas

Kovai su patyčiomis – naujos iniciatyvos kampanijoje „Už saugią Lietuvą“

Artėjant veiksmo savaitei „Be patyčių“ Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota nacionalinė socialinio saugumo kampanija „Už saugią Lietuvą“ pildosi naujomis iniciatyvomis, skirtomis kovai su emociniu smurtu.

 Lietuvos nacionalinis dramos teatras 77-ajame sezone ypač daug dėmesio skiria edukaciniams projektams. Kovo mėnesį pristatoma naujiena – specialus renginys, skirtas mokinių bendradarbiavimo, bendravimo ir savitarpio pagalbos įgūdžiams klasėje sustiprinti. Teatras surengs specialias teatro meno dirbtuves „Drąsi klasė“ 9–11 klasių mokiniams. Dirbtuves ves ir jaunimą socialinės drąsos bei bendradarbiavimo mokys aktorius Paulius Tamolė. Teatro atstovų teigimu, per veiksmo savaitę „Be patyčių“ vykdomos dirbtuvės yra tarsi bandomasis projektas, kuris parodys, ar tokių veiklų reikia mokykloms, ar jos naudingos. Jei kūrybinės dirbtuvės pasiteisins, šis projektas jau nuo 2017 metų rudens gali tapti ilgalaikiu LNDT renginiu.

Tęsiasi su kampanijos partneriu elektroniniu dienynu „TAMO“ pradėtas internetinių seminarų ciklas mokyklų bendruomenėms. Antrajame seminarų cikle – 3 interaktyvios paskaitos ir galimybė su lektoriais aptarti svarbiausius emocinio ir socialinio saugumo klausimus.

 Pirmasis seminaras „Patyčių prevencija mokykloje: galimybės ir praktika“ vyks jau šiandien ir yra skirtas mokyklų darbuotojams. Seminaro lektorė „Vaikų linijos“ kampanijos „Be patyčių“ koordinatorė Aurelija Jocaitė analizuos patyčių sampratą, reiškinio ypatumus ir reagavimo į šią smurto formą galimybes. Pedagogams ir kitiems mokyklos bendruomenės nariams bus pateikti patarimai, kaip reaguoti patyčių atveju ir kaip įgyvendinti prevenciją individualiu, klasės ir mokyklos lygmeniu.

Antrojo seminaro lektorė LSMUKK Vaikų ligų klinikos gydytoja, vaikų pulmonologė Edita Hansted kalbės apie tuberkuliozę Lietuvoje, pirmuosius simptomus, diagnostiką, gydymą ir efektyvią prevenciją. Šio seminaro tikslas – stiprinti socialinius įgūdžius ir žinias, padedančias išvengti pavojingos ligos plitimo. Kovo 21 dieną vyksiantis seminaras „Tuberkuliozė. Naujai atrasta sena liga?“ orientuotas į pradinių ir vyresniųjų klasių mokytojus bei visus, besidominčius savo sveikata.

 Paskutinis ciklo seminaras skirtas patyčių interneto erdvėje prevencijai. Apie sekstingo pavojus, pasekmes ir pagalbos būdus vaikams ir paaugliams kovo 28 dieną kalbės 10 metų smurto prieš vaikus prevencijos ir pagalbos srityje dirbanti Paramos vaikams centro psichologė, programos „Vaikystė be smurto“ vadovė Ieva Daniūnaitė. Seminaras aktualus visiems suaugusiesiems, ugdantiems vaikus. Sekstingas (angl. sexting) – angliškų žodžių „sex“ ir „texting“ junginys. Tai atvirai seksualaus turinio žinučių, apnuogintų kūnų nuotraukų, filmukų siuntimas ar gavimas mobiliuoju telefonu, kompiuteriu ar kita skaitmenine priemone.

 Visi seminarai organizuojami kartu su kampanijos „Už saugią Lietuvą“ partneriais – elektroniniu dienynu „TAMO“ ir interneto svetaine „Virtualaus mokymosi aplinka“. Daugiau informacijos apie internetinius seminarus, registraciją ir laisvas vietas – čia. Jau įvykusius seminarus galima rasti ir peržiūrėti „Youtube“ grojaraštyje

 Kampanija „Už saugią Lietuvą“ kovoja su smurtu, savižudybėmis ir priklausomybėmis, skatina globą ir įsivaikinimą. Daugiau informacijos apie kampaniją galima rasti interneto puslapyje www.uzsaugialietuva.lt, socialinėje „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/uzsaugialietuva ir naudojant žymą #UžSaugiąLietuvą.


Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode