Parama dėkojame




L. Linkevičius: NATO įsipareigojimas kolektyvinei gynybai yra nepajudinamas

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kovo 13 dieną Vilniuje susitiko su Lietuvoje viešinčia NATO Parlamentinės Asamblėjos Politikos komiteto narių delegacija, kurią sudaro Prancūzijos, Kroatijos, Čekijos, Vokietijos, Graikijos ir Turkijos parlamentų atstovai bei asocijuoti nariai iš Švedijos, Suomijos ir Gruzijos parlamentų.

Vizito tikslas – iš arčiau susipažinti su regiono saugumo situacija, Lietuvos pasirengimu atremti grėsmes, NATO sprendimų įgyvendinimu Lietuvoje ir kitais aktualiais saugumo ir gynybos politikos klausimais.

L. Linkevičius aptarė šalies ir Baltijos regiono saugumo iššūkius ir pristatė Lietuvos saugumo politikos prioritetus. Ministras pabrėžė tvirtą Lietuvos įsipareigojimą saugumo ir gynybos stiprinimui bei visuomenės atsparumo didinimui.

„Lietuvos solidarumas su sąjungininkais lieka vienu iš kertinių principų“, – akcentavo ministras, kalbėdamas apie Lietuvos indėlį kovojant su grėsmėmis iš pietų ir dalyvavimą tarptautinėse misijose ir operacijose.

Kalbėdamas apie saugumo padėtį regione, L. Linkevičius priminė ir sudėtingą situaciją Ukrainoje bei Rusijos vaidmenį konflikte. „Negalima pamiršti, kas eskaluoja konfliktą. Lietuva siekia kuo geresnių santykių su kaimynėmis, taip pat ir Rusija. Tačiau šie santykiai turi būti pagrįsti abipuse pagarba, tarptautinės teisės laikymusi ir savo tarptautinių įsipareigojimų vykdymu. Reikia išlaikyti nuoseklią bei tvirtą poziciją Rusijos atžvilgiu ir toliau teikti visokeriopą paramą Ukrainai“, – teigė L. Linkevičius.

Ministras pasidžiaugė sklandžiu NATO sprendimo dėl priešakinių pajėgų dislokavimo Baltijos šalyse ir Lenkijoje įgyvendinimu. „Lietuva yra dėkinga ir labai vertina sąjungininkų indėlį įgyvendinant šį sprendimą – tai įrodymas, kad NATO įsipareigojimas kolektyvinei gynybai yra nepajudinamas“, – sakė L. Linkevičius.

Susitikimo metu aptartos ir Europos saugumo stiprinimo iniciatyvos. Vyravo bendras sutarimas, kad Europos šalys turi daugiau investuoti į savo saugumą, stiprinti savo gynybinius pajėgumus. Šiame kontekste reikšmingas yra ES ir NATO bendradarbiavimas, tačiau abi organizacijos turi ne dubliuoti viena kitą, o papildyti.

Vizito Lietuvoje metu delegacija susitiko su Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite, taip pat susitiks su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, Užsienio reikalų komiteto bei Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje nariais, krašto apsaugos ministru ir Lietuvos kariuomenės vadu, lankys NATO priešakinių pajėgų bataliono karius Rukloje.

Užsienio reikalų ministrijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode