Parama dėkojame




Mirė dar vienas legionelioze užsikrėtęs žmogus

 Savaitgalį Vilniuje mirė dar vienas legionelioze užsikrėtęs žmogus – vyresnio amžiaus moteris.

„Taip, tokią informaciją mes gavome patvirtintą. Tas žmogus, kuris, kaip buvo patvirtinta, kad yra užsikrėtęs, nuo užkrato mirė. Gavome informaciją tik šiandien“, – BNS patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktoriaus pavaduotojas Raimondas Vaidginas.

Pasak jo, šiemet tai jau trečiasis mirties nuo legioneliozės atvejis Vilniuje.

Vilniaus miesto savivaldybės  ekstremalių situacijų komisija praėjusią savaitę dėl patvirtintų ir įtariamų legioneliozės atvejų trijuose Vilniaus daugiabučiuose paskelbė ekstremalią situaciją. Dviejų Žirmūnų mikrorajone esančių namų (Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3) karšto vandens sistemose nustatyta Legionella bakterijų, namo Lazdynuose (Architektų g. 79) karšto vandens tyrimai bus žinomi kovo 16–18 dienomis.

Anot specialisto, savaitgalį miręs žmogus buvo vyresnio amžiaus Ladygos g. daugiabučio gyventoja. Kaip skelbta anksčiau, 78-erių šio namo gyventojai legioneliozė nustatyta vasario 24-ąją.

Tuskulėnų g. 5 namo gyventoja nuo legioneliozės mirė sausį, dėl Lazdynų mikrorajono gyventojo mirties nuo legioneliozės NVSC informaciją iš gydymo įstaigos gavo praėjusią savaitę.

Kovojant su bakterijomis, penktadienio vakarą ir šeštadienį minėtuose daugiabučiuose buvo vykdomas terminis šokas kaitinant vandenį sistemoje iki aukštos temperatūros.

R.Vaidginas, kuris yra paskirtas operacijų centro dėl legioneliozės protrūkio vadovu, sako, kad pirmadienį rengiamas operacijų centro pasitarimas, kuriame bus aptariami terminio šoko rezultatai ir tolimesni veiksmai.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, kovo 13 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode