Sprogimas

Vingio parke Vilniuje dėl varlių migracijos ribojamas eismas

Dėl kasmetinės varlių migracijos Vilniaus Vingio parke ribojamas automobilių eismas.

Kaip praneša savivaldybė, eismas bus draudžiamas 40 dienų - nuo kovo 10 iki balandžio 20 dienos, į parką galės įvažiuoti tik aptarnaujantis, neįgaliųjų transportas. Parke įrengti laikini informaciniai skydai taip pat ženklai, draudžiantys eismą.

Šių veiksmų imamasi norint apsaugoti varles, kurios, pabudusios po žiemos miego ir palikusios savo žiemojimo vietas, juda į nerštavietes.

„Varliagyvius itin svarbus apsaugoti ir dėl to, kad jie migruoja neršti. Savo kelionę į nerštavietes pradeda ne jaunesni nei 3 metų varliagyviai. Tai kokia 1 iš 100 varlių, kuri sugebėjo išgyventi, įveikti įvairias kliūtis, išvengti pavojų. Išsaugoti gyvąją gamtą mūsų mieste – toks turi būti mūsų visų tikslas“, – savivaldybės pranešime sako gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Pažymima, kad varliagyvių migracija yra unikalus gamtos reiškinys, būdingas tik nedaugeliui Europos sostinių.

Pasak S.Paltanavičiaus, Vingio parke migruoja dvi pagrindinės rūšys – smailiasnukės ir pievinės varlės. Anksčiau pasirodo pievinė varlė, kuri yra šiek tiek atsparesnė vėsesnei temperatūrai, o smailiasnukė pasirodo kiek vėliau – kai pasirodo daugiau saulės, sušildančios orą. Retkarčiais parke dar galima pamatyti ir retesnę rūšį – paprastąją rupūžę, kuri skiriasi nuo kitų savo dydžiu ir per kelią eina itin lėtai.

Automobilių eismas Vingio parke buvo ribojamas ir ankstesniais metais.

Vilnius, kovo 13 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode