Sprogimas

Vilniuje dėl legioneliozės paskelbta ekstremali situacija

Vilniuje dėl kelių daugiabučių vandens sistemose nustatytos taršos Legionella bakterijomis paskelbta ekstremali situacija.

Tai BNS patvirtino Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, laikinai einantis ir administracijos direktoriaus pareigas.

Anot jo, penktadienį posėdžiavusi savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija konstatavo, kad esama padėtis atitinka ekstremalaus įvykio kriterijus.

„Yra nustatytas ekstremalus įvykis pagal teisės aktus, yra jau dvi mirtys ir trečias įvykis dar yra tiriamas. Komisijoje nustatėme, kad tai susiję su daugiau kaip 500 žmonių pagal visus kriterijus, nes yra trys namai, likvidacijai reikia daugiau kaip 24 valandų ir pagal šituos kriterijus paskelbta ekstremali situacija“, – BNS sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Jo teigimu, komisija aktyvavo operacijų centrą, jis ir nuspręs, kaip greičiau likviduoti ekstremalų įvykį.

„Jie renkasi 13 val. į posėdį, išanalizuos informaciją ir priims sprendimus, kaip greičiau likviduoti šituose trijuose namuose, esančiuose Tuskulėnų, Ladygos ir Architektų gatvėse, visas pasekmes. Jie spręs, kokias tarnybas pasitelkti, ką įpareigoti kažką padaryti (...). Operacijų centras ir nuspręs, ar daryti terminio šoko procedūras, ar cheminiu būdu valyti“, – aiškino A.Darulis.

Operacijų vadovu paskirtas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento atstovas Raimondas Vaidginas.

Anot A.Darulio, už šilumos punktus atsakingi namų valdytojai. Minėtų dviejų daugiabučių Žirmūnuose atveju valdytojas yra bendrovė „Žirmūnų būstas“, ji punktų priežiūrą yra patikėjusi bendrovei „Adminsta“. Daugiabučio Lazdynuose valdytojas yra bendrija, ji šilumos punkto priežiūrai samdo kitą bendrovę.

„Kas tiekia vandenį, nėra taip svarbu. Esmė ta, kad legionelės susidaro temperatūrinėje terpėje (...), todėl svarbu, kas prižiūri šilumos punktus, karšto vandens tiekimą, kad karštas vanduo nebūtų mažesnės kaip 50 laipsnių temperatūros. Turi būti tokia temperatūra ne tik išeinančio iš šilumos punkto, bet ir tolimiausiame bute iš čiaupo“, – sakė A.Darulis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, gavęs laboratorijos išvadas, pranešė apie nustatytus du taršos Legionella bakterijomis atvejus Vilniaus Žirmūnų mikrorajono Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3 daugiabučiuose, dar vieno daugiabučio Lazdynuose mėginiai tiriami. Dviejų šių namų gyventojai mirė nuo legioneliozės, trečias gydomas.

„Šiuo metu minėtų trijų namų gyventojai prašomi laikinai naudotis šaltu vandeniu, kuris yra saugus ir neužterštas, o buities reikmėms galima pasišildyti šaltą vandenį“, – teigia savivaldybė.

Pajutę negalavimų (temperatūra, silpnumas, kosulys, viduriavimas), minėtų trijų namų gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija nemokamai atliks legioneliozės diagnostiką.  

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos yra visai nesudėtinga išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose.

Autorė: Donata Motuzaitė

Vilnius, kovo 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode