Parama dėkojame




Darbo kodeksą nagrinėjanti Trišalė taryba pasiekė proveržį – S.Skvernelis

 Premjeras sako, jog Trišalė taryba pasiekė proveržį ir susitarė dėl pagrindinių ir daugiausiai ginčų sukėlusių Darbo kodekso straipsnių. Saulius Skvernelis tikisi, kad dėl ginčytinų kodekso nuostatų taryba galutinai sutars pirmadienį.

„Trišalei tarybai vakar pavyko pasiekti proveržį ir susitarti dėl esminių, svarbiausių naujojo Darbo kodekso nuostatų: kolektyvinių darbo santykių, darbo bei poilsio laiko, taip pat atostogų. Dar viena visuomenei labai svarbi žinia yra ta, kad pavyko sustiprinti derybines profsąjungų galias“, - BNS penktadienį per atstovą spaudai sakė premjeras.

Anot jo, matant tokią sėkmingą derybų eigą, yra prasmės dar vienai papildomai svarstymų dienai.

„Pirmadienį Trišalė taryba, neabejoju, galutinai suderins paskutines detales ir su patvirtintu paketu keliausime į Seimą. Būtina įtvirtinti principą, jog nuostatos, dėl kurių darbuotojai bei darbdaviai sutarė Trišalėje taryboje, yra nekvestionuojamos ir įtvirtinamos įstatymuose. Tokia yra principinė Vyriausybės pozicija, kurios laikysimės“, - kalbėjo S.Skvernelis, anksčiau prašęs tarybos visą kodeksą išnagrinėti iki kovo 10 dienos.

Trišalei tarybai ketvirtadienį nepavyko galutinai sutarti dėl darbuotojų atstovų garantijų, lokautų ir streikų - dėl to taryba dar rinksis kovo 13 dieną.

Sutarta, jog darbuotojų atostogos per metus sieks 20 darbo dienų, o papildomos atostogų dienos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais, be to, darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 valandų, įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius.

Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą bus taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas - ne daugiau kaip 52 valandos per savaitę, neįskaitant papildomo darbo.

Be to, taryba nutarė, kad darbo tarybos bus steigiamos įmonėse, kuriose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, tačiau jei trečdalis jų priklauso profesinei sąjungai, tarybos nebus, o jos funkcijas perims profesinė sąjunga. Vieta darbo taryboje turės priklausyti profsąjungai.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, galiojimą.  

Vilnius, kovo 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode