Sprogimas

Išslaptintuose CŽV dokumentuose - informacija apie Lietuvos pokario partizanų kovas

Pažyma apie Lietuvos pokario partizanų kovas prieš sovietų okupaciją atsidūrė tarp šimtų tūkstančių Jungtinių Valstijų žvalgybos internete paskelbtų išslaptintų dokumentų.

1949 metais parengtame Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) slaptame dokumente buvo rašoma, kad Lietuvoje veikia apie 20 tūkst. partizanų, o su sovietų kariais aktyviai kovoja 3,5 - 4  tūkst. kovotojų.

CŽV tuomet rašė, kad sovietai kontroliuoja situaciją tik didžiuosiuose miestuose, o provincijoje didelę įtaką daro pasipriešinimo kovotojai.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 20 000 partizanų. Yra „armija“, turinti nuo 3 500 iki 4 000 vyrų, kovojančių su sovietų kariais, kai pasitaiko palanki proga“, - rašoma anksčiau slaptoje ataskaitoje.

„Pagrindinis partizanų tikslas – naudojant ginkluotą jėgą užkirsti kelią žemės kolektyvizacijai. Jie siekia išvaryti ūkininkus, atvežtus į Lietuvą iš Sovietų Sąjungos, ir kai kada netgi juos žudo. Prieš ūkininkus, pabėgusius iš Rytų Prūsijos ir užėmusius apleistus ūkius Lietuvoje, smurto nesiimama“, - teigiama dokumente.

Kitoje 1951 metais parengtoje ataskaitoje rašoma, kad „Lietuvoje masės nusistačiusios prieš sovietus. Žmonės gyvena karo karštinės būsenoje“.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944-1953 metais.

CŽV antradienį paskelbė į internetą įkėlusi didžiausią išslaptintų dokumentų kolekciją. Jie anksčiau buvo prieinami tik archyvuose. Iš viso CŽV paieškos svetainėje skelbiama apie 930 tūkst. dokumentų, daugiau kaip 12 mln. puslapių.

CŽV ataskaitą apie partizanus galima perskaityti čia: https://www.cia.gov/library/readingroom/document/cia-rdp82-00457r003500230008-4

Vilnius, sausio 18 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode