Sprogimas

Pravieniškių kalinys Strasbūro teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą dėl interneto ribojimo

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį paskelbė, kad Lietuva pažeidė Pravieniškių pataisos namuose kalinčio nuteistojo teises, kai jam buvo uždrausta pasinaudoti internetu surasti informaciją apie studijas.

Henrikas Jankovskis į Strasbūro teismą kreipėsi, kai Lietuvos teismai patvirtino, jog pataisos namų administracija pagrįstai atsisakė jam pasinaudoti internetu. Nuteistasis teigė, kad jis norėjo internete surasti informaciją apie studijas neakivaizdiniu būdu.

Pataisos namų ir Kalėjimų departamento pareigūnai šio prašymo nepatenkino, sakydami, kad naudodamiesi internetu nuteistieji galėtų koordinuoti nusikaltimus. Šiuos motyvus patvirtino Kauno apygardos administracinis teismas ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Europos Žmogaus Teisių Teismo septyni teisėjai paskelbė, kad tokie sprendimai pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, nes prieiga prie interneto vis plačiau suvokiama kaip žmogaus teisė.

„Pažymėtina, kad Lietuvos pareigūnai netgi nesvarstė galimybes suteikti ieškovui ribotą arba kontroliuojamą prieigą prie šio konkretaus tinklapio, administruojamo valstybės institucijos, kuris vargu ar galėjo kelti pavojų saugumui“, - rašoma teismo sprendime.

Teismas atmetė nuteistojo prašymą priteisti jam 30 tūkst. eurų neturtinę žalą - teisėjai nusprendė, kad šiuo atveju pakanka pažeidimo konstatavimo.

Vilnius, sausio 17 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode