Parama dėkojame




Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso

Lietuva ir Jungtinės Valstijos antradienį pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso.

Parašus ant sutarties Krašto apsaugos ministerijoje padėjo ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall (En Hol).

Ministras teigė, kad tai „istorinė Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo gynybos srityje diena“.

„Esu įsitikinęs, kad JAV pajėgų buvimas čia yra vienas iš svarbiausių faktorių, leidžiantis Lietuvos žmonėms šiandieninėje saugumo situacijoje jaustis saugiau ir tikiuosi, kad nuolatinis buvimas išliks ateityje“, - pasirašymo ceremonijoje sakė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, sutarties sąlygos supaprastins JAV karių atvykimo ir buvimo Lietuvoje sąlygas.

R.Karoblis pabrėžė, kad JAV įsipareigojimai skatina ir pačią Lietuvą stiprinti gynybą, į ją investuoti ir prisidėti prie tarptautinio saugumo gerinimo.

„Sulaukdami sąjungininkų pagalbos atgrasant mus supančias grėsmes įsipareigojame padėti ir jiems ten, kur mūsų pagalbos bus tikimasi. Tai irgi bus mūsų solidarumas“, - sakė ministras.

JAV ambasadorė A.Hall teigė, kad pasirašyta sutartis „dar kartą patvirtina abiejų šalių pasiryžimą dirbti petys petin, stiprinant NATO aljansą“.

Antradienį tokią sutartį su JAV pasirašo ir Estija. Latvija ją pasirašė praėjusią savaitę.

Baltijos šalių ir amerikiečių derybininkai siekė dėl sutarčių susitarti iki išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) inauguracijos, nes pradėjus dirbti naujajai administracijai šis klausimas galėtų būti nustumtas į politinės darbotvarkės apačią.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, karininkų ir diplomatų vadinami dvišale SOFA sutartimi, rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą. Lietuvos pasirašoma sutartis įsigalios, kai ji bus ratifikuota Seime.

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, JAV suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Krašto apsaugos ministras atmetė abejones, kad siekdama palengvinti amerikiečių buvimą šalyje Lietuva atsisako dalies suvereniteto.

„Mes esame suinteresuoti, kad amerikiečių kariai būtų, jų būtų kiek įmanoma daugiau ir kad būtų pastovus dalyvavimas. Ir natūralu, kad esant tokiam bendradarbiavimui turi būti numatytos aiškios, abejonių nekeliančios sąlygos“, - sakė R.Karoblis.

„Tai yra nuostatos, absoliučiai proporcingos siekiamiems tikslams“, - pridūrė jis.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.

Vilnius, sausio 17 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode