Sprogimas

Socialinių įmonių reglamentavimas turi būti tobulinamas

Šiandien Seime vykusioje diskusijoje-klausymuose apie socialinių ir socialinių neįgaliųjų įmonių veiklą Lietuvoje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pristatė dabartinę situaciją dėl socialinių įmonių veiklos modelio tobulinimo. Ministras pabrėžė, jog socialinių įmonių reformai reikia efektyvių ir kompleksinių sprendimų.

Neįgaliųjų organizacijų ir socialinių įmonių atstovai klausymuose pateikė savo požiūrį į socialinių įmonių veiklą ir finansavimo iš valstybės galimybes. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra parengus ir Seimui pateikusi Socialinių įmonių įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuris turėtų būti svarstomas Seimo pavasario sesijoje. Joje turi būti nustatytos priemonės, skatinančios sunkiausią negalią ir kitoms tikslinėms grupėms (ilgalaikiai bedarbiai, jaunimas, vyresnio amžiaus asmenys ir kt.) priklausiančių asmenų užimtumą socialinėse įmonėse.

Siekdama tobulinti socialinių įmonių veiklos modelį ir nustatyti priemones, skatinančias sunkiausią negalią ir kitoms tikslinėms grupėms (ilgalaikiai bedarbiai, jaunimas, vyresnio amžiaus asmenys ir kt.) priklausiančių žmonių užimtumą socialinėse įmonėse, bei išvengti galimo socialinių įmonių piktnaudžiavimo, ministerija sudarė darbo grupę, kurios veikloje dalyvauja tiek socialinės įmonės, tiek neįgaliuosius atstovaujančios organizacijos. Organizuoti trys darbo grupės posėdžiai. Darbo grupėje yra diskutuojama, koks naujas teisinis reglamentavimas padėtų užtikrinti sunkiausią negalią turinčių asmenų, taip pat kitoms tikslinėms grupėms priklausančių asmenų užimtumą. Naujos socialinių įmonių teisinio reguliavimo priemonės turi būti pagrįstos, aiškiai argumentuotos, nustatant nuostatų taikymo pereinamuosius laikotarpius ir siekiant, kad šiuo metu socialinėse įmonėse dirbantys asmenys neiškristų iš darbo rinkos.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 172 socialinės įmonės, iš kurių 65 – neįgaliųjų socialinės įmonės. Šiose įmonėse dirba 6408 tikslinėms grupėms priklausantys darbuotojai, iš kurių – 6246 neįgalieji. Lietuvoje gyvena 249 tūkst. neįgalių asmenų, iš jų 166 tūkst. darbingo amžiaus. Dirba apie 47,3 tūkst. (28 proc.) darbingo amžiaus neįgaliųjų, iš jų socialinėse įmonėse – 14% (dirbančių neįgaliųjų). Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode