Sprogimas

Pratyboms į Lietuvą atvyksta apie 150 Čekijos rotacinių pajėgų karių

Sausio 10 d. į Lietuvą geležinkeliu per Šeštokus atvyksta Čekijos kariuomenės rotacinių pajėgų kariai. Apie 150 Čekijos karių su savo ginkluote ir apie 30 karinės technikos vienetų iki kovo vidurio su Lietuvos kariais dalyvaus bendrose pratybose. Tai pirmas kartas, kai Čekijos rotacinių pajėgų kariai keliems mėnesiams treniruotis atvyksta į Lietuvą.

Atvykstančių Čekijos rotacinių pajėgų pagrindą sudaro kariai iš 74-ojo motorizuotojo bataliono 1-osios pėstininkų kuopos, kurių nuolatinė dislokacijos vieta yra Bucovice mieste.

Pratybų laikotarpiu Lietuvoje čekų kariai bus dislokuoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje, o treniruosis kartu su Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono (Tauragės r.) kariais. Čekijos ir Lietuvos kariai dalyvaus bendrose įvairaus lygmens lauko taktinėse pratybose Kairių (Klaipėdos r.) ir Gen. S. Žukausko poligone Pabradėje, taip pat vykdys kovinio šaudymo treniruotes.

Į Lietuvą čekai atsigabena ir karinę techniką – šarvuotus visureigius IVECO M65E ir transportinius sunkvežimius. Čekijos karinės technikos kolona antradienį judės regioniniais keliais maršrutu Šeštokai-Klaipėda, koloną lydės ir eismo saugumą užtikrins Lietuvos kariuomenės Karo policija.

Čekijos kariai planuoja dalyvauti sausio 14 d. Vilniuje vyksiančiame pagarbos bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“, kuris skirtas pagerbti žuvusiųjų už Lietuvos laisvę 1991 m. atminimą.

Lietuva atvykusiems sąjungininkų kariams teikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – užtikrina karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą logistinę paramą.

Nuo 2014 metų pavasario stiprinant NATO sutartas atgrasymo priemones Baltijos regione Lietuvoje yra dislokuojami rotuojamos JAV sausumos pajėgų kuopos kariai, taip pat po kelis mėnesius mūsų šalyje treniravosi Belgijos, Danijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Portugalijos, Vengrijos ir Vokietijos karių kuopos.

Informacija žiniasklaidai:

Žiniasklaidos atstovai, pageidaujantys užfiksuoti Čekijos karių ir technikos atvykimą į Šeštokų geležinkelio stotį, prašomi susisiekti su Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ viešųjų ryšių karininku kpt. Alfonsu Bičkumi, mob. +370 686 90015, el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

KAM informacija

Asociatyvinė Lietuvos kariuomenės archyvo nuotrauka (aut. Antanas Gedrimas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode