Parama dėkojame




Sprogimas

Siūloma į užstato sistemą įtraukti stipriojo alkoholio pakuotes

 

Aplinkos apsaugos komiteto narė „valstietė“ Virginija Vingrienė siūlo į užstato sistemą įtraukti ir stipriojo alkoholio pakuotes. Sistemą administruojančios viešosios įstaigos duomenimis, tokia plėtra gėrimų importuotojams ir gamintojams gali kainuoti maždaug 3 mln. eurų.

„Tokia idėja kilo po švenčių, kada pamatėme, kad pakelės nusėtos pakuotėmis, o ta užstato sistema labiausiai veikia žmonių sąmoningumą. Ta esama ekonominė paskata skatina gyventojus grąžinti pakuotes. Alaus tara yra įtraukta į sistemą, o kodėl vyno ar šampano nėra įtraukta? Po švenčių būtent šių pakuočių atsiranda gamtoje, tad pagalvojome, kad ugdysime visuomenės ekologinį sąmoningumą“, - BNS sakė V.Vingrienė.

Ji Seime įžregistravo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus, kurie įpareigotų viešąją įstaigą „Užstato sistemos administratorius“ pakoreguoti taromatų sistemą, kad joje nuo 2018 metų dalyvautų visų gėrimų stiklo, plastiko ir metalo pakuotės. Šiuo metu sistemoje dalyvauja tik alaus, sidro ir jų kokteilių pakuotės.

Vis dėlto V.Vingrienė teigė, kad rengiant pataisas, neatliktas detalus užstato sistemos tyrimas.

„Mes iš principo rimtos analizės nedarėme. Gal padarysime po pateikimo ir pasidomėsime. Nežinau, ką jie turės investuoti ir reikės pasidomėti iš principo, ką jie turės keisti“, - teigė V.Vingrienė.

„Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas Gintaras Varnas BNS teigė, jog gėrimų importuotojai ir gamintojai turėtų investuoti apie 3 mln. eurų, norint įtraukti visų stipriųjų alkoholinių gėrimų pakuotes.

„Dėl stiklinių pakuočių viskas yra aiškiau. Reikia praplėsti įrengimų kiekį ir pajėgumus. Jeigu visą stiprųjį alkoholį stiklinėse pakuotėse reikėtų įtrauktį į sistemą, mes tokią plėtrą preliminariai esame įvertinę 3 mln. eurų“, - teigė G.Varnas.

Anot jo, darbai galėtų užtrukti apie vienerius metus. V.Vingrienė nurodo, kad tam būtų numatytas pusmetis.

Atnaujinta užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2016 metų vasarį. Lietuvos aludarių gildijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos įsteigta viešoji įstaiga investavo 7 mln. eurų į skaičiavimo ir sandėliavimo centrą netoli Vilniaus.

Dar 22 mln. eurų į taromatų tinklą investavo jį sukūrusi Norvegijos bendrovė „Tomra Group“, o „Užstato sistemos administratorius“ įsipareigojo juo naudotis ir kasmet moka mokestį.

Vilnius, sausio 7 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode