Parama dėkojame




Sprogimas

Kuriama pirmoji šalyje nuotolinė edukacinė platforma šeimoms

Neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ drauge su medicinos ir sveikatos specialistais, asociacijomis, šalies medicinos įstaigomis ir kitais partneriais pradeda kurti pirmąją Lietuvoje vieningą edukacinę platformą „Auginu Lietuvą“.

Tai – laisvai prieinama mokymosi ir mokymo priemonė, kuri padės stiprinti tėvystės įgūdžius, tinkamai rūpintis visos šeimos emocine gerove ir psichine sveikata. „Ši priemonė – puiki pagalba nėščiosioms bei visoms naujagimių susilaukusioms ar jų netektį patyrusioms šeimoms. Tokia platforma be galo reikalinga ir pasaulinės pandemijos metu, mat šeimos dėl galiojančių apribojimų susiduria su naujais sunkumais“, – pasakoja neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė-Radzevičienė. Planuojama, jog edukacinės platformos demonstracinė versija pradės veikti ir plačiajai visuomenei bus pristatyta jau šių metų rugsėjį, o šiuo metu ieškoma lėšų tolesniems platformos įgyvendinimo darbams.

„Karantino laikotarpiu būsimoms mamoms didžiulį nerimą kėlė negalimas tiesioginis vaisiaus ir jau gimusio naujagimio stebėjimas pas gydytojus. Gimdyvės dėl gimdymo be partnerio susidūrė su nauja nežinia ir baime – kaip susitvarkyti vienai, kai šalia nėra emocinio palaikymo. Taip pat buvo daug nežinios ir baimių dėl COVID-19 infekcijos“, – tikina Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Nadišauskienė

Todėl atsižvelgiant į šią patirtį pirmiausia platformoje drauge su medicinos profesionalais kuriamos skiltys, kuriose pateikiamos gydytojų, psichologų ir kitų sveikatos specialistų rekomendacijos, atsakoma į dažniausiai gimdyves neraminančius klausimus. Pavyzdžiui, kaip elgtis grįžus namo su kūdikiu – kokios dažniausios ligos, jų požymiai, nurodomos rekomendacijos dėl veiksmų nelaimės atveju. Galiausiai pateikiamos išsamios nuorodos, kaip atvykti iki pasirinktos ligoninės, kur parkuoti automobilį bei kokius dokumentus turėti su savimi.

Nuo jaunimo iki sveikatos specialistų

Pasak neišnešiotų naujagimių asociacijos vadovės, nuotolinėje edukacinėje platformoje „Auginu Lietuvą“ bus teikiama išsami ir kvalifikuota informacija apie lytinį švietimą, nėštumą, gimdymą, neišnešiotų bei sergančių naujagimių priežiūrą, gydymą, reabilitaciją. Taip pat platformoje bus galima rasti aktualius mokslinius straipsnius, specialistų rekomendacijas, kontaktinę informaciją bei dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus.

„Platforma leis suteikti pagalbą visoms naujagimių laukiančioms šeimoms, stiprinti ir įgalinti tėvus tinkamai pasirūpinti naujagimiu, sumažinti tėvų nerimą bei didinti pasitikėjimą, gerinti psichinę sveikatą ir suteikti kvalifikuotų žinių. Taip pat suteiks galimybę nuotoliniu būdu būsimus tėvus tinkamai paruošti vizitui į sveikatos įstaigą, kurioje ruošiamasi gimdyti. Tėvai galės susipažinti su jos aplinka bei būtinosiomis procedūromis. Šia platforma siekiama padėti ir jaunimui: jie skatinami pažinti savo emocijas, kūno poreikius, suprasti, kaip padėti sau bei gerinti psichinę sveikatą. Galiausiai platforma galėtų tapti įrankiu, padedančiu sustiprinti medicinos darbuotojų ryšį su pacientais ir kolegomis, mažinti personalo emocinį perdegimą ir suteikti galimybę optimaliai profesionaliai atlikti savo užduotis“, – pasakoja A. Speičytė-Radzevičienė.

Platformoje bus pateikiamos aukščiausios kvalifikacijos akušerių, ginekologų, neonatologų, kinizeterapeutų, pediatrų, psichologų, ikimokyklinio ugdymo specialistų ir kitų sveikatos ir švietimo specialistų rekomendacijos. Prie platformos turinio rengimo prisideda ir viena iš interaktyvių e. mokymų kūrimo lyderių Lietuvoje „LearnKey“. Todėl informacinė bei edukacinė medžiaga pateikiama ne tik straipsnių ar atmintinių formatu. Nemažai informacijos pateikiama vaizdo įrašuose, internetiniuose seminaruose ar kitose interaktyviose ir laisvai bet kuriuo paros metu visuose įrenginiuose su skirtingomis operacinėmis sistemomis prieinamose formose.

Žinias grįsti mokslu

„Lietuvoje kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių gimstamumo rodikliai maži, todėl kiekviena išsaugota gyvybė mums be galo svarbi. Galime pasidžiaugti, jog mūsų šalyje naujagimių išgyvenamumo lygis gana aukštas. Tačiau tam svarbi tolimesnė tinkama naujagimių sveikatos priežiūra, kurią užtikrinti turi ne tik gydytojai ar sveikatos specialistai, bet ir tėvai namuose. Todėl tokios edukacinės platformos atsiradimas galėtų padėti šeimoms suteikti patraukią, įvairialypę, laisvai prieinama ir svarbiausia – mokslu pagrįstą ilgalaikę informaciją, kuri leistų tinkamai pasirūpinti savo naujagimiu“, – teigia prof. dr. R. Nadišauskienė.

A. Speičytė-Radzevičienė įsitikinusi, jog visuomenei būtina nuolat atnaujinti žinias ir teikti daugiau laisvai prieinamos informacijos apie šeimos planavimą, gyvybės pasirinkimo svarbą, neišnešiotumo, persileidimų riziką bei pavojus, adaptacijos bendruomenėje problemas ir perspektyvas. Ji teigia, jog šios nuotolinės edukacinės platformos, kurioje randama koncentruota ir aktuali informacija, atsiradimas be galo svarbus visoms šeimoms, o ypač susilaukusioms neišnešioto, sergančio naujagimio ar išgyvenančioms naujagimio netektį.

Nuotolinės edukacinės platformos „Auginu Lietuvą“ sukūrimo ir paleidimo projektas buvo inicijuotas 2019 m. rudenį, siekiant įgyvendinti Europos naujagimių sveikatos priežiūros standartų diegimą. Numatomas projekto įgyvendinimo laikotarpis 2020-2023 m. Projektas vienija šeimas, nevyriausybines organizacijas, sveikatos, švietimo bei socialinių sričių specialistus, politikus, mokslininkus, projekto ambasadorius. Prie platformos kūrimo ir įgyvendinimo prisideda Lietuvos akušerių ginekologų draugija, Lietuvos neonatologijos asociacija, Visuomenės sveikatos fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, LSMUL Kauno klinikos, VU Santaros klinikos bei Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija.

Ši nuotolinė edukacinė platforma – tai pirmosios šalies ponios Dianos Nausėdienės globojamos nacionalinės iniciatyvos „Auginu Lietuvą“, kuri prisideda prie vaikų emocinės gerovės ir naujagimių gyvybės saugojimo bei puoselėjimo valstybiniu lygmeniu, dalis. Iniciatyvą organizuoja asociacija „Neišnešiotukas“, kuri rūpinasi neišnešiotais ir sergančiais naujagimiais visoje Lietuvoje, vykdo paramos projektą „Ankstukai“.

„Neišnešiotukas“ informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode