Parama dėkojame




Sprogimas

Kviečiame į labdaros koncertą Žemalės bažnyčioje

 

Gegužės 10 d. 17.00 val. Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje vyks labdaros koncertas, skirtas šių maldos namų vargonų restauravimo darbams paremti. Prieš koncertą klausysimės istoriko Povilo Šverebo paskaitos apie Žemalės bažnyčią ir joje esančias kultūros vertybes. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse puikiai žinomas aukščiausios kvalifikacijos vargonų restauratorius, dr. Girėnas Povilionis pristatys šiuo metu restauruojamų Žemalės bažnyčios vargonų ypatybes.

Unikali Lietuvos paveldo vertybė

Žemalės bažnyčios vargonai, dr. G. Povilionio teigimu, yra vieni vertingiausių ir labiausiai autentišką sudėtį išsaugojusių vėlyvojo baroko-klasicizmo laikmečio vargonų Lietuvoje. Tai – vieninteliai vieno manualo vargonai Lietuvoje, turintys net du liežuvėlinius registrus (balsus) ir vėlyviausi datuoti vėlyvojo baroko-klasicizmo stiliaus vargonai Lietuvoje. Kas pastatė šiuos vargonus, nėra žinoma, tačiau tikėtina, kad tai Lietuvos meistrų darbas. Unikali klasicistinė vargonų prospekto kompozicija paremta Vilniaus vėlyvojo baroko vargonų statybos mokyklos architektūra. Iki šių dienų išlikęs beveik autentiškas instrumentas turi unikalią dispoziciją. Ją sudaro vienas manualas su 13 balsų, tarp kurių yra net du liežuvėliniai balsai: Vox humana 8’ ir Trompet 8’. Registrą Voxhumana išsaugojo vos keletas XVIII–XIX a. Lietuvos vargonų (Tytuvėnų ir Kurtuvėnų), todėl Žemalės vargonai ne tik vertingi istoriniu ir muzikiniu požiūriu, tačiau tikrai yra unikali Lietuvos paveldo vertybė. Žemalės vargonuose išliko unikalus įrenginys: akustinis būgnas, sudarytas iš keturių vienu metu skambančių medinių vamzdžių.

Bus prikeltas naujam gyvenimui

Pasak dr. G. Povilionio, apie šių vargonų kultūrinę ir istorinę vertę teko išgirsti teigiamų atsiliepimų iš žymių Vokietijos, Švedijos, Lenkijos, Latvijos vargonų restauratorių ir ekspertų, kurie itin susidomėjo pamatę bažnyčioje arba konferencijose išgirdę pranešimus apie šiuos vargonus.

Visa mechaninė instrumento traktūra ir vamzdynas išliko beveik visiškai autentiški. Nors dalis metalinių vamzdžių vietomis sulankstyti, o mediniai išsiklijavę, tai nesumenkina šio instrumento istorinės ir kultūrinės vertės. Unikalus klasicistinis Žemalės bažnyčios vargonų prospektas buvo polichromiškai dažytas ir auksuotas, tačiau šiuo metu jį dengia stori vėlesnių aliejinių dažų sluoksniai.

Pastaruoju metu instrumento būklė buvo bloga ir vargonais groti beveik nebebuvo įmanoma, tačiau išskirtinai autentiškas išlikęs kūrinys kvalifikuotų restauratorių bus prikeltas naujam gyvenimui ir taps svarbiu ne tik Mažeikių regiono paveldo traukos objektu, tačiau įsijungs į Žemaitijos ir visos Lietuvos vertingiausių vargonų kraštovaizdžio (Orgellandschaft Litauen) kultūrinio turizmo maršrutą. Restauruotu instrumentu bus galima atlikti įvairų solinės ir ansamblinės kamerinės muzikos repertuarą.

Lėšos bus skirtos tolesniems darbams

Vargonų restauravimo darbus remia Mažeikių rajono savivaldybė, skyrusi per 40 000 Eur iš savo biudžeto. Bendra restauravimo darbų suma – 63 283 Eur. Labdaros koncerto metu surinktos lėšos bus skirtos tolesniems restauravimo darbams.

Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios klebonas, kan. Petras Smilgys sako, kad vargonų restauravimo rėmėjai bus pagerbti, įamžinant juos specialiai įrengtoje bažnyčios rėmėjų „Atminties vietoje“, taip pat už geradarius pirmaisiais mėnesio sekmadieniais bus aukojamos šv. Mišios. „Tai, ką darome, yra tik lašelis Vandenyne, bet jei jo nebūtų, Vandenynui trūktų to lašo“ (Motina Teresė).

Paaukoti vargonų restauravimui galima ir pavedimu į Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos sąskaitą Nr. LT027300010134779848, esančią AB Swedbank, nurodant mokėjimo paskirtį „Vargonų restauravimui“(Įm. k. 191274923).

Maloniai kviečiame prasmingai praleisti gegužės 10-osios vakarą jaukioje, sakralioje aplinkoje, klausantis garsių pasaulio ir Lietuvos kompozitorių kūrinių, kuriuos atliks talentingi mūsų šalies atlikėjai – Jurgita Kazakevičiūtė (fortepojonas, vargonai) ir Dainius Puišys (baritonas).

Rūta KONČIUTĖ-MAČIULIENĖ

Savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė paveldosaugai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode