Sprogimas

Širšių lizdas daugiabutyje: ką daryti?

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Mažeikiuose, Vaižganto g. 10-ojo namo balkone, apsigyveno širšės. Vienas šio namo gyventojas ilgokai varstė institucijų duris, ieškodamas pagalbos. Nors šalia vaikų darželis, valdininkai keliančiai grėsmę situacijai abejingi.

Problemą geranoriškai išsprendė namo administratorius.

Pagalbos nesulaukė

 

Kreipęsis į keletą institucijų Vaižganto g. 10 namo gyventojas pirmadienį užsuko į redakciją. Jo teigimu, daugiabutį atakuojančių širšių naikinti niekas neskuba. Vyras tikino kreipęsis ir į ugniagesius, į Visuomenės sveikatos centrą, Savivaldybę, tačiau be rezultatų. Vabzdžius sunaikinti galinčiai įmonei už paslaugą reikia sumokėti 80 eurų. Kad tam būtų galima panaudoti namo kaupimo lėšas, pagal įstatymą reikia daugumos namo savininkų parašų: „Kaip taip greitai galima juos surinkti, kai name 75 gyventojai“, – stebėjosi vyriškis, baimindamasis, kad neatsitiktų nelaimė, nes šalia yra darželis ir jo nuo namo neskiria net tvora – vaikai bet kokiu momentu gali patys prisiartinti prie širšių lizdo.

„Labai džiugu, kad nesate abejingi tokiai, atrodo, keistai problemai. Reikėtų pagalbos kreiptis į gaisrininkus. Jie turi visokių specialių aprangų. Gal padėtų“, – į „Būdo žemaičių“ paklausimą atsakė Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus.

Deja, ugniagesiai, pasak namo gyventojo, atsisakė padėti. Telšių visuomenės sveikatos centro Mažeikių filialo specialistai, kreipusis „Būdui žemaičių“ į juos, geranoriškai bandė duoti patarimų, konsultavosi su savo vadovybe, tačiau problemos sprendimas, kaip teigė, ne jų kompetencijoje.

Apie širšių ataką, keliančią grėsmę ne tik suaugusiems, bet ir daželio ugdytiniams jau kurį laiką žinojo ir Savivaldybė, ir kai kurie Tarybos nariai, tačiau, kas iš to.

Pažadėjo padėti

Namą administruojančios bendrovės „Admituras“ direktorius Antanas Barvydis antradienį „Būdui žemaičių“ teigė, jog šiuo atveju pakaktų bent kelių tos laiptinės, kurios butų balkonuose apsigyveno širšės, gyventojų parašų. Vadovas patikino, kad susisieks su minėto namo gyventoju, kuris kreipėsi į redakciją ir kartu ieškos problemos sprendimo būdų.

Lizdą sunaikino

Trečiadienį, talkinant namą administruojančiai UAB „Admituras“, širšių lizdas sunaikintas. „Nors tai pačių gyventojų reikalas, tačiau mes, iškilus problemai, nenusisukame“, – pakalbintas „Būdui žemaičių“ sakė A. Barvydis. Pasak jo, keblu, kad Mažeikiuose nėra tarnybos, kuri tuo užsiimtų: „Teko kviestis iš Akmenės. Širšių lizdas susimetęs balkoninėje plokštėje, kas apsunkino darbus. Talkinom ir organizuojant prilipimą. Sutarėm kad tarnyba po keleto dienų atliks dar ir patikrą, ar vabzdžiai nesimeta iš naujo. Širšių naikinimo paslauga kainuos kur kas mažiau, nei 80 eurų.“ Tuo pasirūpino „Admituras“.

Pavojingos gyvybei

 

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ perspėja gyventojus būti itin atsargiems, atkreipiamas dėmesys, kad geluonimi vapsva gali įgelti ne kartą, todėl šie vabzdžiai itin pavojingi alergiškiems žmonėms. Įgėlus rekomenduojama stebėti organizmo reakciją – pradėjus jausti svaigulį patariama tučtuojau kreiptis į gydytoją.

Dar blogiau, jei susiduriama su širšuolais, kurie suerzinti gali pulti žmogų. Manoma, kad du trys šio vabzdžio įkandimai gali pražudyti kanopinį gyvūną, širšuolų nuodams alergiškas žmogus gali mirti ir nuo vieno įgėlimo. Laimei, šie vabzdžiai nėra tokie agresyvūs, kaip jų mažosios giminaitės.

Naikinti patiems – nepataria

Pasak specialistų, negalima judinti širšių ar vapsvų lizdo, ypač dieną. Taip pat nerekomenduotina ant jų purkšti įvairias priemones, įsigytas parduotuvėse, nes jų poveikis trumpalaikis ir dažnai tik suerzina vabzdžius, taip pat baidyti ar kitaip bandyti jas vyti iš teritorijos. Širšės tik labiau įsiutinamos. Be to, prastas sprendimas užsandarinti lizdo angas, kadangi jose būna tik nedidelė dalis širšių ar vapsvų – sugrįžę vabzdžiai, neradę, kur įskristi, bus įsiutę ir veršis į kitas patalpas. Tikėtina, kad lizde likusios širšės greičiausiai vis tiek prasigrauš kitą angą.

Laukti negalima

Siekiant išvengti širšių ir vapsvų, kenkėjų kontrolės ekspertai pataria laikyti maistą sandariai, nepalikti jo lauke, ypač saldaus. Svarbu nepalikti atviros taros su gėrimais, į kurias gali pakliūti geliantys vabzdžiai. Nuo širšių ir vapsvų įsiveržimo į namus gelbsti užverti langai ir tinkleliai nuo vabzdžių. Taip pat patariama per žolę nevaikščioti basomis.

Specialistai pataria atsargiai valgyti vabzdžius viliojančius maisto produktus bei gerti saldžius gaiviuosius ar alkoholinius gėrimus atvirose vietose, nes vabzdžiui įgėlus į liežuvį ar gomurį, didelių problemų gali kilti ir nealergiškam žmogui. Pastebėję nuolat skraidančius vabzdžius ar išgirdę dūzgėjimą, gyventojai raginami nedelsiant imtis priemonių – širšių lizdas turėtų būti pašalinamas, kol nesukėlė skausmingos žalos.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode